'Consumenten en ondernemers profiteren van CETA'

21-09-2017

VNO-NCW ziet de mogelijkheden verbeteren voor Nederlandse bedrijven die handel willen drijven met Canada nu vandaag het handelsverdrag CETA voor een groot deel in werking treedt. Het verdrag tussen de EU en Canada zorgt voor de afschaffing van 98 procent van de Canadese importtarieven op Europese producten.

 

Consumenten en ondernemers profiteren

‘Doordat CETA vandaag grotendeels in werking treedt verdwijnen voor ondernemers bijna alle importtarieven en handelsbelemmeringen’, zegt Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. ‘Dat maakt de handel met Canada makkelijker en goedkoper. Daar profiteren consumenten en ondernemers van. Ook kunnen Nederlandse bedrijven eindelijk meedingen naar Canadese overheidsopdrachten. Dat was een markt die hiervoor op slot zat. Het mooie van het CETA-verdrag is verder dat er voor het eerst in een handelsverdrag ook aandacht is voor bijvoorbeeld duurzaamheid. Dit wordt alleen maar belangrijker in nieuwe akkoorden en CETA is daarin een eerste stap.’

 

3 tot 13 miljard

Canada is een belangrijke handelspartner van Nederland. Nederland exporteerde volgens cijfers van de EU in 2016 voor 4,4 miljard euro naar Canada, en importeerde voor 3,1 miljard euro. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de welvaart van de EU door CETA zal stijgen met een bedrag tussen de 3 miljard en 13 miljard euro. Omdat Nederland veel handelt, komt een groot deel hiervan ten goede aan Nederland.

 

Lees hier het artikel in Opinieblad Forum over de voordelen van CETA