'Britten moeten nu met serieus voorstel voor Brexit komen'

13-09-2017

Het Nederlandse bedrijfsleven moet in maart 2018 duidelijkheid krijgen over de regelgeving na de Brexit in maart 2019. Het beste is een overgangsperiode die alles zoveel mogelijk bij het oude laat, in afwachting van een nieuw handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dat zei VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer woensdag tijdens het NBCC Brexit Forum. 

 

Onzekerheid onwerkbaar

Volgens De Boer is de huidige onzekerheid rond de Brexit onwerkbaar voor ondernemers. 'De Britten hebben nog nauwelijks een serieus voorstel gedaan. Het politieke schimmenspel overheerst.' Nederland zou als buurland (het VK is qua toegevoegde waarde de tweede handelspartner) een brug moeten proberen te slaan tussen het VK en de EU, en de Britten een 'warm shoulder' moeten bieden.

 

Heffingen, regels en inspecties

Als er in maart 2019 geen duidelijk overgangsakkoord ligt, vreest De Boer hoge douaneheffingen en extra regels en inspecties. In het uiteindelijke nieuwe handelsakkoord zou de vrije toegang voor producten en diensten, investeringen en arbeid geregeld moeten zijn. De principes van de Europese interne markt moeten zoveel mogelijk gehandhaafd blijven. Woensdag komt de Brexit ook aan de orde in de Tweede Kamer.