'Blij dat ook Nederland nu 'vriend van de industrie' is'

03-07-2017

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat Nederland zich heeft aangesloten bij de ‘Friends of Industry’, een Europees verband waarbij de krachten worden gebundeld voor een sterke industriële basis van de Europese Unie. Zeker nu de Europese Commissie volgend jaar met een nieuwe industriestrategie komt, is het belangrijk dat ook Nederland meepraat over de toekomst van de industrie.

 

Grote transities

De focus van die strategie zou volgens ‘Friends of Industry’ moeten liggen op twee grote transities waar de Europese industrie de komende jaren mee te maken krijgt, namelijk digitalisering en verduurzaming. Om daarin succesvol te zijn is, is samenwerking nodig. Op dit moment is de markt in Europa nog sterk versnipperd en zijn de energiekosten voor het bedrijfsleven fors, net als de kosten voor bedrijven als gevolg van regulering. Het is belangrijk dat ook Nederland zich hiervoor inzet, stellen de ondernemingsorganisaties.

 

Duidelijke strategie

Europa steekt met kop en schouders boven landen als China en de Verenigde Staten uit als het gaat om het aandeel in de totale toegevoegde waarde van de industrie wereldwijd. Het Europese aandeel is 28 procent, tegenover 20 procent van China en 18 procent in de Verenigde Staten. Toch zijn er redenen om de vinger aan de pols te houden: zo blijven de investeringen in de Europese industrie achter. Om het tij te keren, is een duidelijke strategie nodig, aldus de ondernemingsorganisaties.