Belastingplannen Trump: 'Nederland, let op je zaak!'

28-09-2017

De belastingplannen van Donald Trump en de Republikeinse Partij kunnen aanzienlijke consequenties hebben voor Nederland als ze in deze vorm de eindstreep halen. 'Nederland, let op je zaak!' Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een eerste reactie op de woensdag gepresenteerde plannen van de Amerikaanse president.

 

Vennootschapsbelasting

In de nieuwe plannen zet Trump in op een vennootschapsbelasting van 20 procent. Ook wil hij mogelijkheden scheppen voor bedrijven om investeringen in één keer af te schrijven, net als belastingvoordelen voor onderzoek en ontwikkeling (R&D). Eind 2017 wil de president de nieuwe wetgeving indienen. De plannen kunnen er toe leiden dat bedrijven sommige activiteiten gaan 'terughalen' naar de Verenigde Staten.

 

Vestigingsklimaat

Bedrijven uit de VS nemen 300.000 banen in Nederland voor hun rekening. Dit onderstreept volgens de ondernemingsorganisaties de noodzaak voor het nieuwe kabinet om scherp te letten op het vestigingsklimaat voor buitenlandse investeerders en (regionale) hoofdkantoren. 'We moeten blijven werken aan een verbetering van het investerings- en vestigingsklimaat. En dus zorgen voor een competitief belastingstelsel, een aantrekkelijk klimaat voor innovatie en goede internationale scholen', stellen VNO-NCW en MKB-Nederland.

 

Concurrentiekracht Europa

Ook in Europa zouden de Amerikaanse plannen aanleiding moeten zijn om nog eens kritisch te kijken naar het voornemen van een Europese winstbelasting en belastingen op het digitaal zakendoen in Europa. Juist de concurrentiekracht van Europa in de wereld moet voorop staan, aldus de ondernemingsorganisaties.