Bedrijven verwachten nog geen Brexit-deal in 2021

12-03-2020

Van het Nederlandse bedrijfsleven denkt 73 procent niet dat de EU en het Verenigd Koninkrijk aan het eind van dit jaar een handelsovereenkomst hebben bereikt. 75 Procent van de Nederlandse bedrijven geeft wel aan voorbereid te zijn op de Brexit na 31 december 2020. Dat blijkt uit de Brexit-barometer van VNO-NCW, KPMG en de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel.

 

Omzet in VK

Het Britse bedrijfsleven zelf zal in 2021 nog niet klaar zijn voor de Brexit, denkt 82 procent van de Nederlandse bedrijven. Van hen verwacht 22 procent voor zichzelf een omzetdaling in het VK als gevolg van de Brexit, terwijl 27 procent juist verwacht dat hun omzet zal stijgen. De transitiefase waarin de Brexit definitief wordt, duurt tot 1 januari 2023.

 

Tegenmaatregelen

Als de Britse overheid besluit om het eigen bedrijfsleven de komende tijd te gaan steunen, is het logisch dat de Europese Unie daar iets tegenover stelt, aldus VNO-NCW. ‘We moeten afwachten wat de Britten gaan doen, maar als dat nadelig is voor onze bedrijven, gaan we over tegenmaatregelen nadenken.’