Bedrijfsleven blij met voortzetting fiscale innovatieregeling

12-04-2019

Het is goed dat staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat de fiscale regeling voor innovatie, de WBSO, voortzet. De nieuwe evaluatie van de regeling laat zien dat deze ‘buitengewoon goed’ werkt voor het innovatieve midden- en kleinbedrijf.

 

Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de langverwachte evaluatie die woensdag naar de Tweede kamer is gestuurd. De kracht en het belang van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is dat deze regeling kan worden gebruikt door ieder (familie)bedrijf ongeacht grootte, technologie of innovatie, en van starter tot middenbedrijf en grote onderneming, aldus beide ondernemingsorganisaties.

 

Ondernemers positief

Voor VNO-NCW en MKB-Nederland is het belangrijk dat de ondernemers, vooral de kleinere, zelf aangeven de WBSO als een belangrijke stimulans te zien voor innovatie. ‘Dit bevestigt wat wij horen van onze mkb-leden dat het werkt en dat de overheid hier goed werk verricht.’ Het econometrische gedeelte van de evaluatie is volgens beide ondernemingsorganisaties wel erg theoretisch en ook zijn sommige aanbevelingen erg vanuit de studeerkamer opgeschreven en soms tegenstrijdig.

  

Digitale innovaties

Beide ondernemingsorganisaties zien enkele belangrijke aandachtspunten voor verbetering van de WBSO. Zo zijn in de evaluatieperiode veel wijzigingen doorgevoerd. 'Dit was niet goed voor de investeringsbereidheid van ondernemers'. Verder moet het afgelopen zijn met de jaarlijkse onzekerheid over de hoogte van de tegemoetkoming. Beide ondernemingsorganisaties juichen het toe dat de staatssecretaris de Tweede Kamer toezegt hiernaar te kijken, en digitale innovaties daarbij meeneemt. ‘Dit is essentieel voor het Nederlandse innovatievermogen, juist vanwege de opkomst van nieuwe technologie zoals AI (kunstmatige intelligentie). Een gemiste kans is dat procesinnovatie buiten de WBSO valt. Terwijl hier juist veel winst te behalen is', aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. 

 

'Echte' mkb-regeling

De nieuwe evaluatie laat verder goed zien dat de WBSO 'met recht een echte mkb-regeling is'. De regeling werd in 2017 gebruikt door 21.265 bedrijven. Ongeveer 97 procent van de aanvragen komt van het mkb, en ongeveer tweederde van het budget gaat daar die bedrijven toe. In 2017 ging het om 1,2 miljard euro voor het mkb.