Baudet: 'Formatie is ondemocratisch systeem'

31-08-2017

De formatie zoals die nu plaatsvindt is een ondemocratisch systeem, zegt fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie in opinieblad Forum van VNO-NCW. 'Een paar partijen ruilen standpunten uit en zitten vier jaar de rit uit.' Hij ziet liever een zakenkabinet.

 

Meerderheid zoeken

Over vier jaar wil Baudet aan de formatietafel zitten. 'Als het aan mij ligt komt er dan een zakenkabinet gevuld met vakmensen, en geen dwingend coalitieakkoord. De Tweede Kamer kan dan in vrijheid een meerderheid zoeken voor elk onderwerp.' De Kamer houdt zich nu te veel bezig met detailoverleg zonder het eerst over de grote lijn te hebben, vindt hij.

 

Uit euro

Baudet wil de schwung weer in Nederland brengen. Daartoe moet Nederland wat hem betreft afscheid nemen van de euro. 'Van Grieken kun je geen Duitsers maken. De EU is een utopie, een revolutionair streven om de Europese volkeren op te laten gaan in de wereldbevolking.'

 

Meetlat

In Langs de meetlat, een rubriek waarin Kamerleden over hun band met en visie op het bedrijfsleven spreken, gaat hij verder in op zijn eigen ondernemersverleden en de positie van zzp'ers.