'Akkoord handelsverdrag met Canada goed teken'

15-02-2017

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verheugd dat het Europees Parlement vandaag vóór het handelsakkoord tussen de EU en Canada heeft gestemd. Juist in het huidige tijdsgewricht is deze stem een duidelijk signaal dat burgers en de politiek open blijven staan voor verantwoorde afspraken over duurzame handel, zeggen de ondernemingsorganisaties. De afschaffing van tarieven, het openleggen van de markt voor overheidsaanbestedingen en vrijere dienstenhandel zorgen volgens hen voor groei en banen.

 

Samenwerking

Zeker in deze turbulente tijden is goede samenwerking met onze partners van het grootste belang, menen VNO-NCW en MKB-Nederland. CETA zal de EU en Canada niet alleen economisch maar ook politiek dichter bij elkaar brengen, is hun verwachting. Volgens de ondernemingsorganisaties is het daarnaast belangrijk dat de EU nu laat zien dat het -als grootste handelsblok ter wereld- nog steeds handelsverdragen kan afsluiten, waarin de belangen van werknemers en bedrijven goed geregeld zijn. Hierdoor kunnen Westerse arbeidsnormen en milieunormen een bredere standaard in de wereld worden.

 

Bescherming

In het verdrag worden 140 Europese regionale producten beschermd en zijn clausules opgenomen die een duurzame milieu en arbeidsmarkt moeten garanderen. Ook is er een alternatief voor de ISDS-regeling opgenomen. Het handelsverdrag werd aangenomen met 408 stemmen voor, 254 tegen en 33 onthoudingen. CETA kan op zijn vroegst in april voorlopig in werking kunnen treden.