'Afschaffen dividendbelasting is verstandige investering'

13-12-2017

Het afschaffen van de dividendbelasting is een verstandige investering in toekomstige groei en werkgelegenheid, stelt VNO-NCW in een position paper. Donderdag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over het kabinetsplan om de dividendbelasting af te schaffen. Volgens de ondernemingsorganisatie is dit nodig om Nederland aantrekkelijk te houden in het licht van de Brexit en de belastingherziening in de VS.

 

Doorpakken

'Wij pleiten al meer dan tien jaar voor het afschaffen van de dividendbelasting', zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer in een toelichting. 'Nu is het tijd om door te pakken. De dividendbelasting staat juridisch ook al langer onder druk.' Er liggen 11.000 verzoeken om teruggave van de belasting, die ook nog eens gepaard gaat met hoge uitvoeringskosten.

 

Vijandige overname

De dividendbelasting zorgt er volgens VNO-NCW voor dat kapitaal uit het buiteland relatief duur is. Vanwege de relatief kleine kapitaalmarkt moet Nederland juist aantrekkelijk zijn voor buitenlandse aandeelhouders. Zo kunnen ook vijandige overnames worden voorkomen: de beurskoers stijgen als investeren in Nederlandse bedrijven interessant is.

 

Evenwichtig pakket

De ondernemingsorganisatie wijst er verder op dat tegenover de afschaffing van de dividendbelasting diverse andere fiscale maatregelen staan, zoals de beperking van de renteaftrek. Daardoor financieren grote bedrijven de afschaffing per saldo zelf. 'Er ligt nu een breed en evenwichtig pakket aan maatregelen. Zo gaat de inkomstenbelasting omlaag voor kleine ondernemers en de winstbelasting omlaag voor grotere ondernemers.'