'345 nieuwe innovatieprojecten van grote corporates met startups'

13-06-2018

Afgelopen jaar zijn er 345 nieuwe projecten van innovatieve startups tot stand gebracht samen met grote Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit de jaarresultaten van het project CoSta van VNO-NCW en MKB-Nederland en partners. 'Dit soort projecten geven veel startups net dat zetje in de rug dat ze nodig hebben voor verdere groei', aldus Leendert Jan Visser, directeur van MKB-Nederland. 

 

Projecten

De projecten variëren van een startup als nieuwe leverancier, een investering in een startup of projectmatige samenwerking en gezamenlijke productontwikkeling. Zo ging KPN de samenwerking aan met de innovatieve startup Tessares. Zij helpen KPN met het realiseren van aansluitingen in buitengebieden. Voor de periode mei 2017 – mei 2018 was het doel om 300 projecten te behalen. 'Dit hebben we dus ruimschoots gehaald. En laat zien hoeveel belangstelling er is', zegt Visser. 'We gaan nu samen met de partners aan de slag om een nieuw doel af te spreken voor komend jaar. Een verdubbeling zou een gezonde ambitie zijn.'

 

Makkelijker entree via CoSta

CoSta is een netwerk van bestaande uit innovation/startup-officers bij grote bedrijven waardoor de entree van startups daar soepel verloopt. Met nieuwe tools als readytoteamup.com kunnen bedrijven daarnaast testen wat aandachtpunten zijn om te komen tot een succesvolle samenwerking. Als startups en corporates samenwerken, kan innovatie in Nederland worden versneld, kunnen startups versneld groeien en kunnen nieuwe businessmodellen worden ontwikkeld die van groot belang zijn, bijvoorbeeld voor de grote transities waar ons land voor staat.

 

Samenwerking

CoSta wordt uitgevoerd door VNO-NCW en MKB-Nederland in samenwerking met AkzoNobel, ANWB, ASML, DSM, Eneco, IBM, ING, KLM, KPN, NS, Philips, Port of Rotterdam, Port XL, Rabobank, Shell, Thales Nederland BV, Unilever, Sabic, Bilfinger en EY. Doel is samenwerking tussen grote bedrijven en innovatieve startups te stimuleren.

 

Corporate Startup Readiness Tool