‘Tijdelijke douane-unie na Brexit waard om nader bekeken te worden’

22-03-2017

Het pleidooi van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) om bij de Brexit een tijdelijke douane-unie van drie jaar in te stellen is een interessant idee, dat het verdient om bestudeerd te worden, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. De AIV denkt met die maatregel de economische schade zo klein mogelijk te houden.

 

Praktische oplossing zoeken

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het voorstel van de AIV een creatieve manier om een praktische oplossing te vinden voor het feit dat ontvlechten van het Verenigd Koninkrijk en de EU niet makkelijk zal zijn. Een handelsakkoord uitwerken zal meer tijd kosten dan de uittredingstermijn van twee jaar. Door een douane-unie van drie jaar in te stellen, is er tijd om te werken aan een handelsakkoord zonder dat de handelsstromen in de tussentijd een grote knauw krijgen. In die periode is ook tijd om douaniers op te leiden voor de nieuwe situatie.

 

Zo vriendelijk mogelijke scheiding 

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben altijd gepleit voor een zo vriendelijk mogelijke scheiding van EU en het Verenigd Koninkrijk. Het VK is voor Nederland de tweede exportbestemming qua toegevoegde waarde. Nederland exporteerde in 2016 voor 39,4 miljard euro naar het Britse koninkrijk. Daar zijn 200.000 banen mee gemoeid. Daarnaast hebben Nederlandse bedrijven en instellingen zo’n 177 miljard aan investeringen uitstaan in het VK. De Adviesraad Internationale Vraagstukken was in oktober door het kabinet om haar mening gevraagd over de aanpak van de Brexit.