‘Partijen moeten verdienvermogen Nederland niet uit het oog verliezen’

15-02-2017

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer maakt zich zorgen over miljardeninvesteringen die politieke partijen de kiezer voorspiegelen. Hij vreest dat die bedoeld zijn om ‘burgers gunstig te stemmen’ en ten koste kunnen gaan van investeringen in het ‘verdienvermogen’ van Nederland. ‘We moeten ook kijken naar de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen, en wat daar voor nodig is.’

 

Overdrachtsuitgaven
‘In het gevecht om de kiezer zie je dat veel geld gaat naar de zorg, het afschaffen van het eigen risico, en ouderen. Er zijn belangrijke dingen die her en der absoluut moeten gebeuren, maar we moeten het Nederlands verdienvermogen om dat mogelijk te maken tegelijkertijd blijven uitbreiden’, aldus De Boer in Het Financieele Dagblad.

 

Invest-NL
De verwachting is dat er voor een nieuw kabinet meer bestedingsruimte komt. In het Next Level-programma van VNO-NCW en MKB-Nederland wordt voorgesteld om 7,5 miljard euro te reserveren voor overheidsinvesteringen in zaken als een circulaire economie, verduurzaming en digitalisering. In combinatie met de nieuwe financieringsinstelling Invest-NL kunnen zo grote private investeringen worden gemobiliseerd om tot een sterkere economie te komen.