‘Onverstandig dat VS bijl aan wortels wereldhandel zet’

03-03-2017

In de deze week gepresenteerde plannen voor een nieuw handelsbeleid is de nieuwe Amerikaanse regering zeer kritisch over de spelregels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De plannen kunnen volgens ondernemingsorganisatie VNO-NCW uiteindelijk leiden tot tegenmaatregelen van andere landen. ‘Bij zo’n strijd is geen burger of bedrijf gebaat. Het is juist belangrijk dat landen samen afspraken blijven maken om te zorgen voor eerlijke handel’, aldus VNO-NCW.

 

Wereldhandel

President Trump lijkt een vrij agressieve koers te gaan varen. ‘In feite zegt hij de regels van de wereldhandel naast zich neer te willen leggen als hem dat beter uitkomt’, aldus Marhijn Visser, beleidssecretaris internationale economische betrekkingen, tijdens het Radio 1 Journaal van 3 maart. Zo wil Trump heeft een uitspraak tegen de VS bij geschillenbeslechting binnen de WTO bijvoorbeeld over importtarieven naast zich neer kunnen leggen.

 

Importtarieven

Ook wil president Trump all possible leverage gebruiken om markten open te breken voor Amerikaanse producten. Daarnaast heeft Trump aangegeven zeer hoge importtarieven te willen invoeren. Maar of hij dit ook daadwerkelijk zal doen, is nog niet definitief duidelijk. Dit soort protectionistische maatregelen kan schadelijk uitpakken voor de wereldeconomie en Nederland. Niet alleen omdat hoge importtarieven tot een handelsoorlog kunnen leiden, maar ook tot economische stagnatie of zelfs achteruitgang in onder meer de Verenigde Staten zelf. Uiteindelijk heeft de Nederlandse economie daar ook last van.

 

Handelsafspraken

Lichtpunt is volgens VNO-NCW wel dat de regering van president Trump meer afspraken wil maken met andere marktgeoriënteerde handelsblokken. ‘Dat kan voor Europa uiteindelijk positief uitpakken. Maar we moeten de plannen de komende tijd goed bestuderen op de mogelijke consequenties’, aldus VNO-NCW.