‘Innovatie in zorg moet minder vrijblijvend’

15-02-2017

Om de zorg beter, slimmer en goedkoper te maken, moet er in de zorgsector meer aandacht komen voor procesinnovaties. Die leiden tot meer samenwerking en inzet van ict in het belang van de patiënt. Dat schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer, die woensdag over het innovatiebeleid in de zorg debatteert.

 

Zorg dichter bij huis
Productinnovaties als nieuwe behandelingen en medicijnen komen relatief snel beschikbaar voor patiënten. Dat geldt echter nog niet voor procesinnovaties in de zorg, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij zien kansen om de zorg beter én goedkoper te maken door meer zorg dichter bij huis plaats te laten vinden, en de zorg te transformeren van ‘reparatie’ naar preventie. Dat hebben de ondernemingsorganisatiesuiteengezet in de publicatie Vooruit met de zorg: beter, slimmer en menselijker.

 

Uitgaven aansluiten bij groei
Het geheel van de zorguitgaven moet aansluiten bij de economische groei. Dat zou volgens VNO-NCW en MKB-Nederland weer de vuistregel moeten worden die een jojobeleid in de zorg voorkomt. Nu kost de zorg 5400 euro per jaar per volwassene, wat neer komt op bijna 11.000 euro per gezin.