Vrijhandelsverdrag met Korea eerste van een nieuwe generatie

19-04-2017

Op 1 juli 2016 is het vijf jaar geleden dat de Free Trade Agreement (FTA) tussen de EU en Zuid-Korea in werking is getreden. In eerste instantie trad de FTA op 1 juli 2011 voorlopig in werking ; na de ratificatie door de lidstaten is het verdrag op 13 december 2013 volledig in werking getreden. Omdat dit de eerste FTA is tussen de EU en een Aziatisch land gaat het handelsverdrag met Zuid-Korea om meer dan alleen het verbeteren van de handelsrelaties. De FTA legt een solide basis voor een goede relatie en strategisch partnerschap voor de lange termijn. Daarnaast wordt het verdrag ook gezien als de eerste van een nieuwe generatie FTA’s omdat deze verder gaat dan haar voorgangers. De FTA realiseert een stapsgewijze verwijdering van barrières, en focust bovendien ook op non-tarifaire barrières.

 

De commissie voor Internationale handel (INTA) van het Europees Parlement is zeer te spreken over de 47% groei in export naar Zuid-Korea. Ook de commissie voor werkgelegenheid en sociale zaken (EMPLE) onderstreept het succes van de FTA in het creëren van banen en nieuwe bedrijfsmogelijkheden in de snelgroeiende Aziatische markt. Wat echter nog ontbreekt is een verbetering in de arbeidsomstandigheden in Korea. De EU-Korea FTA laat zien dat handelspolitiek belangrijk is en kan bijdragen aan solide economische groei en goede relaties.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.