Vrachtbrief wordt digitaal in de Benelux

20-03-2018

Op 5 maart 2018 hebben de Benelux-ministers voor transport en infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen, François Bellot en Camille Gira de start van de proef voor de digitale vrachtbrief gelanceerd. Deze vorm van digitalisering leidt ertoe dat transportbedrijven geen papieren vrachtbrieven meer hoeven te gebruiken in het wegvervoer tussen Nederland, België en Luxemburg.

 

Deze internationale samenwerking op transportgebied is baanbrekend. De digitale vrachtbrief leidt tot kostenbesparing door verbeterde duurzaamheid, minder bureaucratie en efficiëntere controles. Per vrachtbrief scheelt dat zo’n €4,50. Op jaar basis kan dat oplopen tot €300 miljoen per jaar in de Benelux. Volgens Cora van Nieuwenhuizen zal de situatie voor Nederlandse bedrijven aanzienlijk verbeteren: “Veel vrachtvervoer gaat over de grens van en naar onze zuiderburen. Met digitale vrachtbrieven wordt het grensoverschrijdend vervoer nu een stuk makkelijker, veiliger en goedkoper. Per jaar bespaart dit alleen al €180 miljoen euro aan administratieve rompslomp voor het Nederlandse bedrijfsleven.”

 

De Benelux is een samenwerkingsverband tussen Nederland, België en Luxemburg en richt zich voornamelijk op het bevorderen van samenwerking op het gebied van de interne markt, duurzame ontwikkeling en justitiële en binnenlandse zaken. Als over drie jaar blijkt dat de proef met de digitale vrachtbrief succesvol is zal deze definitief kunnen worden ingevoerd. Zij kan dan ook een opmaat worden voor een EU regeling.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.