Von der Leyen wil buitenlandse overname Europese bedrijven voorkomen

26-03-2020

Door de Coronacrisis zijn veel bedrijven verzwakt, waardoor ze gemakkelijker over te nemen zijn door buitenlandse investeerders. Woensdag publiceerde de Commissie daarom richtlijnen voor deze Foreign Direct Investements (FDI's). Lidstaten worden geacht een mechanisme op te stellen waarmee FDI's gescreend worden. Hiermee moeten investeringen in sectoren die belangrijk zijn voor veiligheid of gezondheid kritisch onderzocht en zo nodig geweerd worden.

 

Veel lidstaten hebben al een dergelijk mechanisme. Hen roept de Commissie op hier maximaal gebruik van te maken. Lidstaten die nog niet over een mechanisme beschikken, worden aangespoord er een op te stellen. De Commissie wil dat lidstaten deze stappen zetten voorafgaand aan de toepassing van de Verordening FDI Screening, die vorig jaar door het Parlement en de Raad werd aangenomen.

 

Het doel van de extra focus op screening is vooral om te voorkomen dat de productie van medische hulpmiddelen (zoals mondkapjes) en het onderzoek naar vaccins in buitenlandse handen komen te liggen. Eerder zou de Amerikaanse regering al een poging hebben gedaan om het Duitse CureVac op te kopen.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.