Op naar een Europese dataeconomie

12-10-2016

De digitale economie is grenzeloos, zowel in mogelijkheden als in bereik. Het geeft een real-time connectie tussen landen, bedrijven, producten en consumenten. Bedrijven krijgen in een klap een enorme afzet markt, consumenten eindeloos meer mogelijkheden. Maar Europa moet, net als Nederland, wel nú transformeren en de innovatieve digitale markt stimuleren. Als Europa kunnen we niet achter blijven bij landen in bijvoorbeeld Azië, of onszelf beperken door wetgeving die digitale innovatie in de weg staat. Omdat de digitale economie vrijwel grenzeloos is, opereren Nederlandse en Europese bedrijven meer en meer in een wereldwijde markt. In april van dit jaar heeft de Europese commissie een communicatie uitgebracht ‘Digitising European Industry’ van waaruit het ‘free flow of data’ initiatief binnenkort zal worden gepresenteerd.
 
De ontwikkeling van een data gedreven economie maken de weg vrij voor een nieuwe industriële revolutie. De Europese Unie moet bedrijven ondersteunen door de Digital Single Market te integreren. Ook bedrijven kunnen nog verder investeren in de mogelijkheden die de data economie kan bieden. Op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, energie, mobiliteit en stedelijke ontwikkeling is nog een grote slag te slaan. Maar 1.7% van de Europese bedrijven maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden van digitale technologieën zoals mobile oplossingen, social media, cloud computing en big data. Goede wetgeving en een gezamenlijke Europese aanpak is dus gewest. Ook zullen betere digitale verbindingen meer afgelegen gebieden in Europa beter aan laten sluiten en zo zorgen voor inclusiviteit.
 
Het Internet of Things (IoT - het internet der dingen), waarbij een apparaat – welk apparaat dan ook – is aangesloten op het internet is een voorbeeld van het gebruik van data en de uitwisseling van data tussen verschillende entiteiten. Een mooi voorbeeld van IoT is de verbinding van onze centrale verwarming met onze telefoon zodat we de temperatuur in huis vlak voor aankomst kunnen regelen. Ook de beveiliging van bedrijventerreinen of het monitoren van de gezondheid zijn hier voorbeelden van.
 
Wetgeving moet deze data gedreven innovaties versterken maar niet in de weg zitten. Wetgeving moet zorgen voor eerlijke concurrentie en consumenten bescherming maar innovatie niet beperken. Het verzamelen en gebruiken van niet-persoonlijk of geanonimiseerde data die wordt gegenereerd door machines en de industrie zal zorgen dat dienstverlening sneller wordt, en dat producten beter, goedkoper en efficiënter zijn en perfect aansluiten op de wensen van de klant door het first-time-right principe. Dit zou het uitgangspunt moeten zijn van alle wetgeving die op dit gebied wordt voorgesteld of aangepast. Op 17 oktober zal de Europese commissie een evenement organiseren om de samen met het Europese bedrijfsleven van gedachten te wisselen over de Europese data economie.

Geschreven door Corien van Pinxteren 

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.