Op een rijtje: Nederlandse lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen

30-01-2019

Het overgrote deel van de Nederlandse partijen heeft zijn lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen inmiddels bekendgemaakt. In het onderstaande artikel kunt u de profielen lezen van de Nederlandse lijsttrekkers en wat zij naar Europa brengen. 

 

Esther de Lange (CDA)

Esther de LangeDe Lange is sinds 2007 lid van het Europees Parlement en is vicevoorzitter  van de Europese Volkspartij (EVP), de Europese fractie van Christendemocratische partijen. In het EP is De Lange onder andere lid is van de commissie verantwoordelijk voor economische en monetaire zaken en de commissie financiële misdrijven, belastingontduiking en belastingontwijking. De Lange komt oorspronkelijk uit Limburg, maar woont tegenwoordig in Driebergen. Voor ze lid werd van het Europees Parlement werkte De Lange 8 jaar als beleidsmedewerker voor toenmalig Europees Parlementslid Albert Jan Maat.

 Bron foto: Emilie Gomez, Copyright European Union 2018: EP

 

 

Frans Timmermans (PvdA)

Frans TimmermansFrans Timmermans is Spitzenkandidat namens de Europese fractie van sociaaldemocraten (S&D). Een Spitzenkandidat is de lijsttrekker van een Europese fractie, die zich hiermee kandidaat stelt om Voorzitter van de Europese Commissie te worden. De grootste Europese fractie zal waarschijnlijk de Spitzenkandidat voordragen als Voorzitter. Timmermans is sinds 2014 de Nederlandse Eurocommissaris en Eerste Vicevoorzitter in de Commissie-Juncker. Voor zijn aanstelling bij de Europese Commissie was hij Minister van Buitenlandse Zaken, Tweede Kamerlid voor de PvdA, en Staatssecretaris voor Europese Zaken. Timmermans begon zijn carrière bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als diplomaat. Hij komt oorspronkelijk uit Limburg, waar hij ook zijn kandidaatstelling voor de komende Europese verkiezingen bekendmaakte.

Bron foto: Lukasz Kobus, Copyright European Union 2018: EC 

 

Malik Azmani (VVD)

Azmani is een nieuwkomer iMalik Azmanin de Europese politiek. Op dit moment is hij nog lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Voor hij Tweede Kamerlid werd, werkte Azmani bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. In de Tweede Kamer voert hij het woord op immigratie & asiel, mensenhandel & prostitutie en AIVD/Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (anti-terreurwet). Azmani is een geboren en getogen Fries en heeft via zijn vader ook een Marokkaanse achtergrond.

 Bron foto: https://bit.ly/2B3IFQb, David van Dam

 

Sophie in ’t Veld (D66)

Sophie in 't VeldIn ’t Veld is sinds 2004 Europarlementariër en is op dit moment lid van de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. In ’t Veld is Eerste Vicevoorzitter van de liberale ALDE fractie in het EP. Voor zij toetrad tot het Europees Parlement was zij 8 jaar Algemeen Secretaris van de ALDE-groep bij het Europees Comité van de Regio’s. Zij heeft geschiedenis in Leiden gestudeerd. In het EP heeft zij veel gewerkt op het gebied van privacy en bescherming van persoonsgegevens. Zo onderhandelde zij over de Europese privacywet (AVG).

 Bron foto: Pascal Bastien, Copyright European Union 2018: EP

 

Bas Eickhout (GroenLinks)

Bas Eickhout

Eickhout is sinds 2009 Europees Parlementslid en sinds 2012 delegatieleider van Groenlinks in het Europees Parlement. Hij is lid van de commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. In de aanloop naar de Europese verkiezingen is hij samen met de Duitse Ska Keller een gedeelde Spitzenkandidat namens De Europese Groenen. Voor zijn politieke carrière werkte bij Eickhout bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Eickhout heeft een achtergrond in scheikunde.

Bron foto: Fred Marvaus, Copyright European Union 2019: EP 

 

Arnout Hoekstra (SP)

Arnout HoekstraOok Hoekstra is een nieuwkomer in de Europese politiek. Voordat hij zich kandidaat stelde was hij acht jaar wethouder in de gemeente Vlaardingen. Hij was daar o.a. verantwoordelijk voor financiën, wonen, sport en cultuur. Daarvoor was hij fractievoorzitter in de gemeenteraad en werkte hij als fractiemedewerker in de Tweede Kamer.

  Bron foto: Maurits Gemmink, SP

 

Peter van Dalen (CU-SGP)

Van Dalen is sinds 2009 lid van het Europees Parlement, waarbinnen hij voor de ChristenUnie met de SGP nauw samenwerkt. In het Europees Parlement is hij lid van Peter van Dalende commissie vervoer en toerisme, en de commissie visserij. Voor hij Europarlementariër werd was Van Dalen Hoofdinspecteur-directeur bij de Inspectie Verkeer & Waterstaat waar hij verantwoordelijk was voor inspectie van de binnenvaart voor wat betreft veiligheid, gevaarlijke stoffen en milieu. Van Dalen woont in Houten, waar hij eerder ook in de gemeenteraad zat.

Bron foto: Christian Creutz, Copyright European Union 2018: EP

 

Derk Jan Eppink (FvD)

Derk Jan EppinkEppink was van 2009 tot 2014 Europarlementariër voor Lijst DeDecker namens België. Hiermee is hij een van de weinige Nederlanders die voor een partij uit een ander Europees land werd gekozen. Voor deze aanstelling als Europarlementariër was hij onder andere medewerker van Eurocommissarissen Frits Bolkestein en Siem Kallas (Estland).

Bron foto: Bernal Revert, Copyright European Union 2014: EP

 

Toine Manders (50Plus)

Manders was ook al eerder Europarlementariër, van 1999 tot 2014 voor de VVD. In 2014 maakt hij de stap naar 50Plus waar hij lijsttrekker was voor de Europese verkiezingen van dat jaar. Hij behaalde toen echter geen zetel. Manders was in het verleden docent en daarna advocaat.

 

Ayhan Tonça (DENK)

Tonça is de eerste lijsttrekker voor het Europees Parlement namens DENK. Tonça is op dit moment directeur van een cluster van basisscholen.  

 

De Partij voor de Dieren en de Partij Voor de Vrijheid hebben op dit moment hun lijsttrekkers nog niet officieel bekendgemaakt.

Nieuwsbrief Blik op Europese verkiezingen

Meld u aan voor het tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europese verkiezingen' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.