Onzekere tijden in de handelspolitiek

13-09-2018

De afgelopen periode was voor de handelspolitiek op zijn zachtst gezegd turbulent. Sinds 31 mei is de EU niet langer uitgezonderd van de Amerikaanse heffingen op staal- en aluminiumproducten, met grote gevolgen voor Nederlandse producenten uit de sector.

 

Ondertussen is de relatie tussen de Verenigde Staten (VS) en China sterk achteruit gegaan. Nieuwe wederzijdse importheffingen ter waarde van vele miljarden tussen beiden landen zorgen voor veel onzekerheid en kunnen bij verdere escalatie ook een grote impact hebben op de Nederlandse economie. Zowel het besluit om de EU niet uit te zonderen van de heffingen als het escalerende handelsconflict tussen de VS en China zien VNO-NCW en MKB-Nederland als ongelukkige ontwikkelingen.

 

De deal tussen de Europese Commissie voorzitter Jean-Claude Juncker en president Trump van eind juli leek een goed begin om de relatie met de VS te verbeteren. Er werd onder meer afgesproken om tarieven voor industriële producten te verlagen of zelfs af te schaffen en dat de EU meer sojabonen uit de VS zou importeren. In de voorbijgaande weken is echter gebleken dat het onduidelijk is wat er daadwerkelijk is afgesproken. Zo veegde de VS de suggestie van de Commissie om aan beide kanten tarieven voor alle industriële producten af te schaffen van tafel.

 

Vorige week werd duidelijk dat de Commissie wil onderhandelen over het quotum voor hormoonvrij rundvlees. De VS vragen al langer om een verruiming van het quotum. Dat de Commissie bereid is te onderhandelen kan daarom ook gezien worden als een handreiking aan president Trump om de bestaande spanningen te laten afnemen.

 

De economische relatie tussen de VS en China is ondertussen enorm verslechterd, zonder vooruitzicht op betere tijden. Onderhandelingen in augustus om het handelsconflict tussen beide landen op te lossen hebben niks opgeleverd en Trump denkt zelfs aan een nieuwe importheffingen voor een nog veel groter pakket aan Chinese producten. Met de selectie importgoederen, ter waarde van 267 miljard dollar, zullen ongeveer alle Chinese producten vallen onder de tarieven.

 

Alle spanningen zijn reden voor het Europees Parlement om de relatie tussen de EU met China en de VS onder de loep te nemen. Tegelijkertijd werkt de Europese Commissie hard aan een oplossing voor de spanningen met de VS.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.