Ondernemersvisie op Europese verkiezingen

09-05-2019

Eind mei (de 23ste om precies te zijn) is het weer zover. Dan kunnen we weer stemmen voor de Europese Parlementaire verkiezingen. Hoe staat de VNO-NCW en MKB-Nederland tegenover deze verkiezingen? Lees hier een beknopt stukje over haar nieuwe verkiezingsbrochure: ‘EU: Waarde in de Wereld’.

 

De EU is een waarde in de wereld. Dat is de kernboodschap van de nieuwe verkiezingsbrochure van VNO-NCW en MKB-Nederland die vorige week is gepubliceerd. Enerzijds is de EU hét handelingsniveau om de komende jaren zaken te realiseren die belangrijk zijn voor onze toekomst. Want de uitdagingen en bedreigingen komen vooral van buiten de EU en zijn wereldwijd. Dan kan alleen een sterke speler als de EU zinvolle actie ondernemen. Daarnaast is onze Europese samenleving, met zijn openheid en vrijheid, een baken in de wereld, nu autoritair nationalisme overal om zich heen grijpt.

 

Om zijn waarde in de wereld waar te kunnen maken moet de EU een deuk in een pak boter kunnen slaan. Zij moet sterker worden en de interne samenhang versterken. Ze moet een effectief migratiebeleid voeren, onafhankelijker worden op defensie en technologie en energie, een heldere sociale agenda hebben en de economische concurrentiekracht van de EU versterken. Dat betekent ook een uitgewerkte mkb-agenda.

 

In een open brief bij de publicatie van de brochure pleiten VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer en MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof voor een andere houding in eigen land en meer Europees denken. De complete verkiezingsbrochure en de open brief vind je hier.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.