Nieuwe voorstellen Commissie op handhaving interne markt

20-04-2017

De Europese Commissie heeft aangekondigd volgende week een aantal nieuwe wetsvoorstellen over handhaving van de Interne Marktregels te presenteren in het Compliance Pakket. Wat kunnen ondernemers en werkgevers hiervan verwachten?

 

In de Interne Markt Strategie (2015) kondigde de Commissie aan dat betere handhaving en compliance prioriteiten zouden worden de komende jaren. Gebrekkige handhaving van wet- en regelgeving én niet-naleving verzwakken de Europese interne markt. Daar wil de Commissie nu iets aan gaan doen middels het aangekondigde wetgevingspakket.

 

Het pakket bevat ten eerste een wetgevend voorstel voor een Single Digital Gateway (SDG). De bedoeling hiervan is dat alle bestaande interne markt business portals, informatiepunten samen worden gebracht onder één digitale koepel. Zo kunnen bedrijven en burgers gemakkelijk de benodigde informatie terugvinden als ze grensoverschrijdend willen opereren binnen de EU. Het voorstel is inmiddels gelekt. De Europese werkgeverskoepel BusinessEurope heeft als reactie een brief gestuurd naar Eurocommissaris Bienkowska (interne markt en industrie) en andere belangrijke Commissie ambtenaren. BusinessEurope pleit daarin voor een ambitieus voorstel en vindt dat lidstaten meer verantwoordelijkheid moeten nemen om goede informatievoorziening over de interne markt regels en wetten te bieden.

 

Daarnaast bevat het Compliance pakket een nieuwe communicatie over SOLVIT. SOLVIT biedt gratis advies voor bedrijven of burgers die een probleem met schending van EU- wet of regelgeving ondervinden in een andere lidstaat, maar helaas wordt SOLVIT nauwelijks gebruikt door bedrijven. De Commissie wil SOLVIT daarom meer gebruiksvriendelijk maken voor bedrijven en naamsbekendheid creëren.

 

Tot slot bevat het pakket een voorstel voor een Single Market Information Tool (SMIT).  SMIT zal de Commissie nieuwe bevoegdheden geven om informatie te kunnen verzamelen van bedrijven, om zo interne markt handhaving te kunnen verbeteren. BusinessEurope verstuurde in december 2016 al een brief naar Eurocommissaris Bienkowska om bezwaar te maken tegen dit idee. Een instrument dat enkel gebaseerd wordt op de bevoegdheid om bedrijven te verzoeken (commercieel) gevoelige informatie vrij te geven, met mogelijk sancties als gevolg wanneer deze informatie niet klopt, is niet wenselijk.

 

VNO-NCW en MKB-Nederland volgen de publicatie van het Compliance Pakket  met grote belangstelling.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.