Interne markt vraagt om politieke moed

12-12-2018

Dagelijks profiteren Europeanen van het vrije verkeer van goederen, personen, diensten in Europa. Gemakkelijk de grens over steken, studeren en werken in het buitenland en voordelige producten kopen en verkopen, het is tegenwoordig relatief vanzelfsprekend. Door de interne markt hebben bedrijven hun handel kunnen uitbreiden, wat heeft geleid tot lagere prijzen en meer keuze voor de consument.

 

Interne Markt: ‘Wat een goed idee’

De interne markt bestaat dit jaar 25 jaar, maar het feestje wordt klein gevierd. Om het volledige potentieel te benutten moeten er namelijk nog forse stappen gezet worden, bijvoorbeeld op de diensten- en digitale markt. Ook premier Mark Rutte erkent dat er nog werk aan de winkel is. ‘Als mensen aan mij vragen wat ik van de interne markt vind zeg ik vrij naar Gandhi altijd: 'Wat een goed idee. Laten we dat doen.', aldus Rutte tijdens een speech over de toekomst van de EU in Berlijn.

 

Mededeling Commissie

Op verzoek van de Raad heeft de Europese Commissie een evaluatie van de status van de interne markt uitgevoerd. De goedkeuring van de lopende voorstellen, de betere implementatie en handhaving van bestaande wet- en regelgeving en de verdere integratie van de interne markt zijn volgens de Commissie de belangrijkste aandachtspunten om tot de voltooiing van de interne markt te komen. Dit vraagt bovendien om politieke moed en commitment van lidstaten. Het is onze grootste troef in de veranderde wereld, aldus de Commissie.

 

Ook BusinessEurope, de Europese koepel organisatie van VNO-NCW, roept lokale, regionale, nationale en Europese besluitvormers op om de interne markt te verdedigen zoals hun eigen nationale markt.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.