Europese Unie voelt druk om handelsverdrag EU-Mercosur af te ronden

20-02-2018

De onderhandelingen voor een handelsverdrag tussen de Europese Unie en de vier Mercosur landen (Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay) zijn op dit moment in volle gang. Aan de ene kant vertegenwoordigen de landen een exportmarkt van meer dan 250 miljoen mensen voor de EU. Aan de andere kant is de EU de grootste handelspartner van Mercosur. De wederzijdse belangen zijn dus aanzienlijk en dat is te merken aan hoe moeizaam de onderhandelingen bij tijd en wijle verlopen. De onderhandelingen voor het verdrag zijn in 2010 gelanceerd en, na een tweejarige pauze sinds 2012, weer hervat in 2014. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het handelsverdrag.

 

Vorige week werd er in Brussel nog op technisch niveau overleg gevoerd tussen de EU en Mercosur, echter zonder significant resultaat. Hoewel beide blokken stellen gecommitteerd te zijn om een handelsverdrag overeen te komen, zijn de verschillende wensen hardnekkig. Zo wil de EU nog altijd meer toegang tot de markt van de Zuid-Amerikaanse landen, voornamelijk voor industriële producten. Om deze toegang te bewerkstelligen heeft de Europese Commissie het EU import quotum voor Zuid-Amerikaans rundvlees verhoogd van 70,000 naar 99,000 ton.

 

Het tegenbod dat de EU heeft gekregen voor die concessie is onvoldoende. De EU is onder andere niet tevreden met het Braziliaanse bod om belastingen voor auto importen naar 2.66% te brengen na een transitieperiode van 15 jaar. Dit strookt nog altijd niet met de transitieperiode van acht jaar waar de EU om vraagt. Daarnaast wenst de EU ook meer marktoegang te krijgen voor haar eigen zuivelproducten op de Zuid-Amerikaanse markt.

 

Al met al is er voor de onderhandelaars nog genoeg om over te discussiëren voordat er sprake kan zijn van een principe akkoord. Toch is de verwachting, maar ook de hoop van de Europese Commissie dat dit in februari zal lukken. De druk is echter groot vanwege de aanstaande Braziliaanse verkiezingscampagne. Volgens Eurocommissaris Malmström is er nu sprake van een window of opportunity om tot een handelsakkoord te komen. De Braziliaanse verkiezingen zouden het afronden van het verdrag serieus kunnen vertragen en zelfs kunnen leiden tot nog jaren en jaren aan verdere onderhandelingen, zo stelt Malmström.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.