Europese Toolbox Corona-apps: geen geolocatie of data op servers

17-04-2020

Donderdag publiceerde de Commissie haar richtlijnen voor het gebruik van mobiele applicaties door nationale overheden in de strijd tegen het coronavirus. De twee documenten, een toolbox en een aanvullend overzicht van richtlijnen, bevatten zowel voorwaarden waar de apps aan moeten voldoen als adviezen over de manier waarop apps in gebruik moeten worden genomen om privacy te waarborgen. Hiermee volgt de Commissie de aanbevelingen op die zij op 8 april publiceerde over het gebruik van data en digitale technologieën om het virus te bestrijden.

 

Vrijwillig

Een belangrijke conclusie van de Commissie is dat de apps alleen op vrijwillige basis gebruikt moeten worden. Daarnaast moeten de apps interoperabel zijn en gevalideerd worden door volksgezondheidsautoriteiten. Wanneer de apps niet meer noodzakelijk zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil de Commissie dat de apps ontmanteld worden.

 

Bluetooth

De Commissie geeft aan dat de apps geen gebruik moeten maken van de locatiegegevens van burgers. Dat zou niet noodzakelijk zijn voor de effectiviteit van de apps en te veel inbreuk maken op de privacy van gebruikers. Ook wil de Commissie niet dat de data van gebruikers op servers wordt opgeslagen. Deze moet zo veel mogelijk op de telefoons van de gebruikers zelf blijven. Een app die werkt via bluetooth leent zich hiervoor het beste, omdat zo'n app geen locatiegegevens van gebruikers hoeft te vergelijken, maar het risico op besmetting monitort via bluetooth verbindingen tussen individuele telefoons.

 

BusinessEurope

De voorstellen van de Commissie sluiten aan bij het standpunt van BusinessEurope. De koepelorganisatie is van mening dat apps een cruciale rol kunnen spelen in het beheer van de crisis, maar wel geheel moeten voldoen aan de Europese privacywetgeving. Daarbij is vooral van belang dat de gebruikte data geanonimiseerd is en dat het gebruik van de apps op vrijwillige basis gebeurt.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.