Europese kapitaalmarktunie moet vlotgetrokken worden

21-09-2016

Na het door het Brexit-referendum aangekondigde vertrek van het Verenigd Koninkrijk, richten de overige 27 EU-lidstaten zich de komende tijd op existentiële en socio-economische vraagstukken. Afgelopen week vond in Bratislava een informele Europese Top plaats, waar voor het eerst de EU-lidstaten zonder het Verenigd Koninkrijk samenkwamen om te praten over de toekomstvisie voor de EU. Een onderwerp dat slechts beperkt aan bod kwam in de Slowaakse hoofdstad was de samenwerking op het gebied van Eurogovernance en financiële markten.

Actie vereist
De vervolmaking van de Europese Monetaire Unie en de roadmap van het Five Presidents Report zijn van groot belang voor een goed werkende Europese interne markt en een daaruit voortvloeiend beter ondernemingsklimaat voor Nederlandse bedrijven in de EU. Vooral de ambities voor de kapitaalmarktunie, waar de inmiddels afgetreden Britse Eurocommissaris Hill verantwoordelijk voor was, lijken momentum te verliezen (ondanks dat commissievoorzitter Juncker naar de kapitaalmarktunie en het belang daarvan verwees in zijn State of the European Union speech). 

VNO-NCW en MKB-Nederland hopen dan ook dat vooruitgang zal worden geboekt. Het aangekondigde vertrek van de grootste EU-kapitaalmarkt maakt het ontwikkelen van een sterke Europese kapitaalmarktunie nog urgenter.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.