Europese Commissie zet in op transparantie van online platforms

25-05-2018

Volgens onderzoek maakt ongeveer 37% van het MKB in de EU gebruik van het internet voor de verkoop van hun producten en diensten (bron). Een groot deel van deze bedrijven vertrouwen voor hun online verkopen op zoekmachines en online marktplaatsen. Als het aan de Europese Commissie ligt moeten zakelijke gebruikers van deze online diensten kunnen rekenen op voorwaarden die transparant zijn. Dit blijkt uit het voorstel voor een nieuwe Europese wet.

 

In het wetsvoorstel heeft de Europese Commissie nieuwe regels voor online platforms opgesteld om vooral kleine bedrijven in de digitale economie tegemoet te komen. Met het verordeningsvoorstel worden online platforms verplicht ervoor te zorgen dat hun voorwaarden voor zakelijke gebruikers gemakkelijk te begrijpen en vlot beschikbaar zijn. Ook moeten zij een intern systeem voor de behandeling van klachten opzetten om te voorkomen dat in het geval van een conflict de stap naar een rechtbank nodig is.

 

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn positief over het feit dat ondernemers die hun producten of diensten via online platforms aanbieden meer duidelijkheid krijgen over de voorwaarden waaronder dit plaatsvindt. Zo moet het voor een gebruiker duidelijk zijn waarom na een zoekopdracht resultaten in een bepaalde volgorde verschijnen en in het geval van een geschil moet een zakelijke gebruiker eenvoudig een oplossing kunnen vinden.

 

Wel vinden we het van belang dat er rekening mee wordt gehouden dat ogenschijnlijk simpele maatregelen mogelijk tot hoge administratieve lasten en kosten kunnen leiden. Dat zou negatieve gevolgen voor online platforms en diens gebruikers kunnen inhouden. Ook is er onduidelijkheid over de praktische uitwerking van het voorstel, bijvoorbeeld als het gaat om op wie het precies van toepassing is. Daarom houden we de behandeling van het nieuwe wetsvoorstel in het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie nauwlettend in de gaten.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.