Europese Commissie wil nieuw instrument voor solvabiliteitssteun aan bedrijven

28-04-2020

Volgens Eurocommissarissen Valdis Dombrovskis en Paulo Gentiloni overweegt de Europese Commissie een nieuw instrument voor solvabiliteitssteun te introduceren waarmee Europese bedrijven tijdens de coronacrisis overeind gehouden kunnen worden. De Commissie acht zo'n fonds vooral van belang omdat niet alle lidstaten over voldoende financiële reserves beschikken om bedrijven waar nodig te ondersteunen. Het Europese instrument moet daar uitkomst voor bieden.

 

De Commissie wil het instrument financieren met geld uit de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie. De Europese regeringsleiders besloten vorige week dat deze begroting centraal moet staan in de Europese financiële aanpak van de crisis. Een belangrijk discussiepunt is nog of geld aan de lidstaten zal worden verstrekt doormiddel van leningen of transfers. Wat betreft het instrument voor solvabiliteitssteun gaven Dombrovskis en Gentiloni maandag aan dat het om een combinatie van beide zal gaan.

 

De investeringen die in het kader van het instrument worden gedaan, moeten plaatsvinden gedurende de eerste jaren van de begrotingsperiode (die tot 2027 loopt), omdat de gevolgen van de crisis dan het grootst zullen zijn. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil de nieuwe begrotingsplannen op 6 mei publiceren. Waarschijnlijk zal dan ook meer bekend worden gemaakt over de precieze invulling van het instrument.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.