Europese Commissie stelt uitbreiding van tijdelijke versoepeling staatssteunkader voor

15-06-2020

Vrijdag heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan voor verdere verruiming van het tijdelijk steunkader om de Europese economie te ondersteunen in de coronacrisis. Het voorstel houdt in dat lidstaten sommige micro- en kleine ondernemingen (waaronder ook start-ups) kunnen ondersteunen die al voor 31 december 2019 in financiële moeilijkheden verkeerden. Daarnaast moet het voor lidstaten mogelijk worden om particuliere investeerders met aantrekkelijke voorwaarden aan te zetten tot deelname aan de herkapitalisatiemaatregelen.

 

Eerdere verruimingen steunkader

Het tijdelijke steunkader werd op 19 maart aangenomen. Zowel in april als in mei vond er een verruiming van dit kader plaats. Daarmee werd het voor lidstaten niet alleen mogelijk om staatsgaranties op bankleningen te geven, maar ook om bedrijven direct financieel te ondersteunen doormiddel van kapitaalinjecties. Voorwaarde voor dergelijke steun bleef altijd dat een bedrijf voor het uitbreken van de coronacrisis nog geen financiële moeilijkheden ondervond. Met het nieuwe voorstel wil de Commissie die voorwaarde in het geval van sommige micro- en kleine ondernemingen wegnemen.

 

Liquiditeitskrapte

De Commissie stelt deze verruiming van de voorwaarden voor omdat deze ondernemingen bijzonder hard zijn getroffen door de liquiditeitskrapte die door de crisis is ontstaan. Daardoor kunnen zij veel moeilijker gebruikmaken van financiële steun dan grotere bedrijven. De versoepeling zal echter niet gelden voor ondernemingen die in een insolventieprocedure zitten, die reddingssteun hebben ontvangen die niet is terugbetaald of waarvoor een herstructureringsplan loopt op grond van staatssteunregels.

 

Beperken concurrentieverstoring

Met het tweede voorstel – het aanpassen van de voorwaarden voor herkapitalisatiemaatregelen voor de gevallen waarin particuliere investeerders, samen met de Staat, bijdragen in de kapitaalverhoging – wil de Commissie kapitaalinjecties met een aanzienlijk aandeel voor particuliere partijen aanmoedigen. Hierdoor kan de hoeveelheid staatssteun die aan ondernemingen wordt verleend beperkt blijven, waardoor het risico op concurrentieverstoring klein wordt gehouden.

 

Verder proces 

Het voorstel ligt nu bij de Europese lidstaten. Zij kunnen nu opmerkingen formuleren over het conceptvoorstel van de Commissie.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.