Europees Parlement ziet in blockchain kansen voor export

19-11-2018

De mogelijkheden van blockchain reiken verder dan alleen cryptomunten. Dat is de boodschap van Emma McClarkin. Zij is Europees Parlementslid voor de Europese conservatieven (ECH) en heeft het initiatief genomen om de toepassing van blockchaintechnologie in internationale handel op de agenda van het Europese Parlement te zetten.

 

Blockchain is de technologie die het mogelijk maakt om zonder tussenkomst van derden correcte digitale transacties te doen. Grote netwerken van leveranciers en afnemers kunnen zo veilig en efficiënt onderling samenwerken. De technologie zou in de ogen van McClarkin het internationale handelsbeleid ook kunnen versterken door douaneprocedures te optimaliseren.

 

Enthousiasme in Europees Parlement

Een groot deel van de Europese Parlementsleden reageert enthousiast op de ideeën van Emma McClarkin. In de praktijk zou blockchaintechnologie kunnen helpen om op eenvoudige wijze de herkomst van goederen in de keten te kunnen identificeren. Daardoor is het gemakkelijker om na te gaan of goederen aan bepaalde producteisen voldoen en kan de Europese markt beter worden beschermd wanneer dat noodzakelijk is.

 

Blockchain kan nog een grotere stimulans voor de export van Europese goederen worden als de technologie ook buiten de EU zou worden toegepast. De vergrote efficiëntie die ontstaat door digitale processen wereldwijd te hanteren, in plaats van papierwerk, is evident. Toch ligt de toegevoegde waarde voor douaneprocedures vooral in het gegevens verkrijgen die direct naar de originele bron kunnen worden getraceerd. Op die manier voer je een douaneaangifte sneller en betrouwbaarder uit.

 

Leidende rol voor de EU

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het belangrijk dat er grondig naar de mogelijkheden van blockchain wordt gekeken. Het idee dat blockchaintechnologie handelsbarrières kan verminderen en export kan stimuleren is een uitgangspunt dat wij ondersteunen. Als we er vroeg bij zijn is het een kans om van betekenis te kunnen zijn in zowel de ontwikkeling als de operationele inzet van blockchain in internationale handel. De EU zou daarin een leidende rol moeten spelen, gezien de interoperabiliteit en betrouwbaarheid wereldwijd moeten worden gegarandeerd.

 

Op 20 november stemt de commissie internationale handel van het Europese Parlement over het eigen-intitiatiefverslag van Emma McClarkin. Als het wordt aangenomen zal het een aansporing voor de Europese Commissie zijn om met een beleids- of wetgevingsinitiatief naar voren te komen.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.