Europees Parlement keurt hervorming EU emissierechten handelssysteem goed

20-02-2018

De EU-instellingen zijn momenteel de herziening van het EU emissierechten handelssysteem (EU ETS) aan het afronden. Deze herziening zal opgaan voor de periode 2021-2030 (fase IV). Afgelopen november bereikten de Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement al een akkoord. Op 6 februari was het aan het Europees Parlement om dit akkoord officieel goed te keuren middels een plenaire stemming in Straatsburg. Dat gebeurde met een meerderheid van 535 stemmen voor (104 tegen en 39 onthoudingen). Nu zal alleen de Raad nog haar laatste goedkeuring moeten geven tijdens de Milieuraad op 5 maart a.s.

 

Eerder schreven VNO-NCW en MKB-Nederland het voorlopige akkoord dat werd gesloten te verwelkomen. Belangrijke onderdelen van de herziening zijn een lineaire reductie van de uitstootrechten met 2,2,% per jaar. Daarnaast wordt het aantal uitstootrechten in het marktstabiliteitsmechanisme verdubbeld en wordt er een nieuw Innovatiefonds opgericht waarin vrije emissierechten en mogelijk andere vormen van financiering worden toegekend aan innovatiegerichte projecten of transformaties. Over de invulling van de het Innovatiefonds loopt momenteel een openbare consultatie, waar men tot 10 april op kan reageren. VNO-NCW en MKB-Nederland zullen evenals Europese werkgeverskoepel BusinessEurope hier een reactie op voorbereiden.

 

In januari bereikte de prijs van ETS emissierechten nog een nieuw hoogtepunt van meer dan 9.50 euro. Verwacht wordt dat de prijs meer zal stijgen het komende jaar. Dit is lijn met het doel van de herziening, namelijk de reductie van CO2-uitstoot verder afdwingen. VNO-NCW en MKB-Nederland staan volledig achter het EU ETS als centraal instrument hiervoor in Europa.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.