EU-Roadmap voor Digitalisering van Industrie: Europese snelweg naar groei?

15-03-2016

Deze week spreekt Eurocommissaris voor Digitale Zaken, Günther Oettinger, tijdens de CeBIT bijeenkomst in Hannover over zijn stappenplan voor digitalisering van industrie. VNO-NCW en MKB-Nederland verwachten dat de Duitse Eurocommissaris in zal gaan op verschillende bestaande initiatieven zoals het Duitse initiatief Industrie 4.0, het Britse Catapults, Industry du futur van Frankrijk en de -mede door VNO-NCW en MKB-Nederland opgestelde- Nederlandse Smart Industry agenda.

VNO-NCW en MKB-Nederland zouden een Europese strategie die voortbouwt op deze bestaande initiatieven verwelkomen. Voor het verbeteren van de Europese concurrentiekracht is het namelijk cruciaal dat Oettinger de vraagstukken en mogelijkheden van de digitale strategie voor de industrie agendeert.
 
De EU loopt op veel vlakken achter bij overzeese concurrenten zoals de Verenigde Staten. Hoewel de hightechsectoren in de EU ver vooruit lopen als het gaat om digitale innovaties, blijft een groot deel van de MKB-bedrijven, de zogenaamde midcaps en ‘non-tech industries’, ver achter. Een onderzoeksrapport van Roland Berger en de Duitse werkgeversorganisatie BDI stelt dat verdere digitalisering van industrie kan resulteren in een jaarlijkse BBP-groei van 250 miljard. In deze studie staat ook dat een vertraging in digitalisering vanaf 2020 voor de EU 600 miljard euro per jaar kan kosten. De significante mogelijkheden die digitalisering met zich meebrengt tegenover de nog hogere kosten van niet-digitaliseren, maken het van groot belang om op nationaal en Europees niveau een goede strategie te bepalen.
 
VNO-NCW en MKB-Nederland verwachten dat de Europese Commissie spoedig meer plannen op het gebied van Quantum Technologie, Standaardisatie, en de uitdagingen en mogelijkheden voor het “Internet of Things” zal presenteren. Het is positief dat de Europese Commissie deze ontwikkelingen scherp in het vizier heeft. Daardoor laat de Commissie doorschemeren dat wetgeving moet worden aangepast aan technologische ontwikkelingen. Dit komt overeen met de wens van VNO-NCW en MKB-Nederland, zolang de aanpassingen niet leiden tot onnodig zware regelgeving en passen in de Europese ‘betere regelgeving’ agenda.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.