EU-herstelfonds biedt bedrijfsleven kansen

22-09-2020

Ongeveer 672 miljard euro in schenkingen en leningen wordt er door de EU direct beschikbaar gesteld om de Europese economie weer op gang te krijgen. Dit bedrag wordt verdeeld over de lidstaten op basis van de economische impact van de coronacrisis. Nederland ontvangt tussen 2021-2023 ongeveer 5.6 miljard euro uit de Recovery and Resilience Facility. Voor het bedrijfsleven is dit een grote kans om Europese financiering te ontvangen voor toekomstgerichte investeringen.

 

Lidstaten worden geacht een nationaal herstelplan in te dienen bij de Europese Commissie. Daarin dient een antwoord te worden gegeven op de uitdagingen die geïdentificeerd zijn in het Europees Semester. Ook wordt van lidstaten verwacht dat de investeringen voornamelijk aansluiten op de dubbele transitieagenda van de Europese Commissie, die draait om verduurzaming en digitalisering.

 

Welke projecten komen in aanmerking?

Concreet heeft de Europese Commissie zeven prioritaire terreinen geïdentificeerd die op korte termijn een economische impuls kunnen geven en waar grote investeringen nodig zijn. Deze ‘vlaggenschepen’ moeten terugkomen in de nationale herstelplannen:

 

  1. Power up – versnelde invoering van duurzame technologie en ontwikkeling en gebruik van hernieuwbare energie.
  2. Renovatie – verbeteren van de energie-efficiëntie van publieke en private gebouwen.
  3. Herladen en bijtanken – promotie van technologie voor duurzame, toegankelijke en slimme vormen van transport; investeringen in oplaadstations en uitbreiding van openbaar vervoer.
  4. Digitale verbinding – snelle uitrol van breedband, inclusief glasvezel en 5G netwerken.
  5. Moderniseren – het digitaliseren van de publieke administratie, inclusief justitie en gezondheidszorg.
  6. Opschalen – het versterken van de data cloud capaciteit van de industrie en de ontwikkeling van krachtige supercomputers.
  7. Vaardigheden – het aanpassen van het onderwijssysteem om digitale skills aan te leren en onderwijs voor alle leeftijden toegankelijk te maken.

 

Proactief projecten aanleveren

De projecten die via het herstelplan opgestart worden, kunnen ons helpen investerend uit de crisis te komen. Op die manier leveren bedrijven een bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken als de energietransitie en digitale transformatie. Het is daarom belangrijk dat het bedrijfsleven meedenkt bij het opstellen van de plannen en proactief potentiële projecten aandraagt.

 

De overheid is bezig om een conceptlijst met projecten op te stellen. Het is daarom nu tijd om contact op te nemen met de verschillende ministeries. Vanaf oktober kunnen lidstaten al hun conceptplannen bij de Europese Commissie indienen. De definitieve plannen moeten uiterlijk april 2021 afgerond zijn.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.