EU en Japan komen tot politiek akkoord over handelsverdrag

12-07-2017

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat de EU en Japan op 6 juli tot een politiek akkoord zijn gekomen over de vrijhandels­overeenkomst en de strategische partnerschaps­overeenkomst. Dit politiek akkoord betekend dat de EU en Japan overeenstemming hebben over 90% van de onderwerpen die op tafel lagen.  Japan is de derde economie van de wereld en het goed ontwikkelde Japan geld als een enorme afzetmarkt en belangrijke handelspartner voor de EU. Ook in het licht van groeiend protectionisme is het mooi dat twee G20 economieën juist kiezen voor samenwerking en openheid. De presentatie van het politieke akkoord op de avond voor de G20 bijeenkomst lijkt dan ook niet willekeurig gekozen.

 

De onderhandelingen zijn in een versnelling gekomen toen de VS besloot zich terug te trekken uit de Trans-Pacific Partnership. Een van de moeilijke onderwerpen in het handelsakkoord is de markttoegang voor Europese kaas en andere zuivelproducten naar Japan, en Japanse auto’s naar de EU. Over een periode van 15 jaar zullen de tarieven verdwijnen voor bijna 99% van de goederen stroom tussen de EU en Japan. Details van een aantal hoofdstukken moeten nog verder worden uitgewerkt waardoor het eind resultaat pas eind van 2017 bekend zal worden. Implementatie zal niet voor 2019 zijn.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.