ECB: nog geen uibreiding PEPP-opkoopprogramma, wel nieuwe kredieten voor de 'reële economie'

01-05-2020

De ECB breidt voorlopig het programma voor het opkopen van de staatsschulden van lidstaten niet uit. Eerder kocht de ECB voor 750 miljard aan nationaal schuldpapier op via noodprogramma PEPP, waarmee het totale budget voor het opkopen van staatsschulden op zo'n 1,1 biljoen terecht kwam. De verwachting is dat de ECB daarmee voor het einde van het jaar tegen de 3,5 biljoen euro aan staatsschulden op eigen balans zal kunnen opnemen.

 

Sommige analisten verwachtten dat er nog eens 500 miljard bij het programma van de ECB gevoegd zou worden. Dat gebeurde gisteren niet, maar ECB-voorzitter Christine Lagarde gaf wel aan dat de ECB het PEPP-programma in de toekomst zal blijven uitbreiden tot aan het benodigde niveau en voor de benodigde duur.

 

Daarnaast kunnen banken nu speciale kredieten opnemen bij de ECB. De banken krijgen 1 procent rente toe over deze kredieten, op voorwaarde dat zij aantonen dat de leningen goed terechtkomen. Voorbeelden van de gewenste bestemmingen van deze leningen zijn bedrijven die vervolgens nieuwe investeringen kunnen doen of gezinnen die er een huis mee kunnen kopen. Hiermee wil de ECB de 'reële economie steunen: de ECB wil de terugval van investeringen en consumptie zo veel mogelijk beperken.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.