ECB breidt opkoopprogramma obligaties uit met 600 miljard

04-06-2020

De Europese Centrale Bank verhoogt het budget voor het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) met €600 miljard, waarmee het totale budget uitkomt op €1,35 biljoen. Daarnaast blijft het programma, dat aan het einde van het jaar af zou lopen, actief tot en met juni 2021.

 

Het PEPP richt zich op het opkopen van obligaties die zijn uitgegeven door bedrijven en landen binnen de Eurozone. Hiermee vermindert de ECB de hoeveelheid openstaande leningen bij banken, waardoor deze banken gemakkelijker geld kunnen uitlenen aan burgers en bedrijven. Het programma werd in maart in het leven geroepen toen de ECB €750 miljard beschikbaar stelde voor het opkopen van obligaties.

 

Nu de economie van de Eurozone blijft krimpen en prijsindexen blijven dalen, is er volgens de ECB meer geld nodig. Daarom wordt het budget fors verhoogd en de looptijd van het programma verlengd. Bovendien blijft het al langer bestaande, maandelijkse opkoopprogramma ook actief tot aan het einde van dit jaar.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.