Dit zijn de winnaars en verliezers van de hoorzittingen

17-10-2019

De eerste 24 nieuwe Eurocommissarissen zijn bekend, maar daarmee is het nog niet gelukt tijdig het college bijeen te hebben. Nadat het Parlement de Hongaarse Laszlo Trocsanyi en de Roemeense Rovana Plumb bij voorbaat afkeurde, overleefde ook de Franse Sylvie Goulard de hearings niet. De Hongaar en de Roemeense werden afgekeurd vanwege financiële belangenverstrengeling, de Franse vanwege een lopend onderzoek naar het gebruik van Europees geld voor nationale politieke doeleinden.

Drie Commissiezetels en de startdatum van het mandaat zijn nog onzeker, maar wat is dan wel al duidelijk geworden?

Desalniettemin is nu al voor ongeveer 90% de opmaak van de Commissie Von der Leyen rond. Elke hoorzitting, waar de gerelateerde vakcommissies van het Europees Parlement de kandidaat Commissarissen het vuur aan de schenen hebben gelegd, is ook steeds meer bekend geworden over wat de uitvoerende macht van de EU beleidsmatig plant te doen in de aankomende vijf jaar. Drie Commissiezetels en de startdatum van het mandaat zijn nog onzeker, maar wat is dan wel al duidelijk geworden?

 

Executive vicepresidenten
De drie hoogstgeplaatste Commissarissen hebben wel het merendeel van het Parlement kunnen behagen. De Let Valdis Dombrovskis voor de post An Economy That Works For People & Financial Services beloofde een gecoördineerd minimumloon in alle lidstaten, een herverzekering voor een EU-werkeloosheidsuitkering, het aanpakken van witwaspraktijken en de regulering van cryptovaluta.

 

De Deense Margrethe Vestager, voor Europe Fit For the Digital Age & Competition, stelde dat de ontwikkelingen rondom AI een gebalanceerde aanpak vergen, waar zowel mededinging op de interne markt als de internationale concurrentiepositie van die markt tegelijkertijd bevorderd moeten worden. Bovendien gaat ze voor een digitaks, maar wel het liefst in internationaal verband, namelijk via de OESO.

 

En ook de Nederlandse Executive Vice President Frans Timmermans, voor European Green Deal & Climate Action, behaalde brede steun. Hij stelde verbaasd te zullen zijn als de nieuwe klimaatdoelstelling voor 2030 minder dan 55% CO2 reductie zou worden. Tijdens de hoorzitting bleek hij veel dossierkennis te hebben, maar concrete invulling van de plannen zal pas duidelijk worden na zijn formele aanstelling. 

 

Niet onbelangrijk
Ook bij de niet-executive kandidaten kwamen voor VNO-NCW en MKB-Nederland belangrijke thema’s langs. Zo sprak Phil Hogan (Ierland, handel) uit dat WTO-hervormingen hoog op zijn agenda staan en dat een carbon border tax de internationale concurrentiepositie niet mag aantasten. Verder gaf Paolo Gentiloni (Italië, economie) nog aan, dat hij het ETS systeem wilt hervormen en uitbreiden. Hij zal belastingmaatregelen niet uit de weg gaan om de doelen van de Commissie te halen.

 

In de aankomende weken zal zich ontvouwen hoe de Commissie er in zijn totaliteit uit komt te zien.

Lees meer over

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.