Commissie wil van algemene beperkingen internationaal personenverkeer naar gerichte maatregelen

14-05-2020

De Europese Commissie heeft richtlijnen gepubliceerd voor het opstarten van het (internationaal) personenverkeer binnen de Europese Unie. De richtlijnen zijn met name ontwikkeld met het oog op het aankomende vakantieseizoen. Volgens de Commissie zullen internationale vakanties binnen de EU deze zomer hoogstwaarschijnlijk mogelijk zijn, mits er effectieve protocollen worden ontwikkeld om de gezondheid van vakantiegangers en personeel binnen de toeristische sector te beschermen.

 

Versoepeling op basis van cijfers

Centraal staat dat de Commissie inzet op een afname van de algemene beperkingen van het internationale personenverkeer. Beperkende maatregelen moeten in de toekomst gericht worden op regio's waar nog veel mensen besmet zijn met het coronavirus. De Commissie wil dat het afbouwen van maatregelen volgens drie criteria gebeurt. Ten eerste moeten de plannen epidemiologisch verantwoord zijn en gebaseerd worden op de laatste cijfers over de verspreiding van het virus. Daarnaast is flexibiliteit van belang: in geval van een nieuwe stijging in het aantal besmettingsgevallen, moeten versoepelingen weer teruggedraaid worden. Ten slotte moet verkeer dat van groot economisch of persoonlijk belang is prioriteit genieten.

 

Non-discriminatie

Wanneer een lidstaat besluit de grens met een EU-buurland weer te openen, mag het de grenzen met andere EU-lidstaten met een vergelijkbare epidemiologische situatie niet gesloten houden. Dit principe van non-discriminatie geldt ook voor het toelaten van burgers uit verschillende Europese lidstaten: de toegang moet gelijktijdig opengesteld worden voor alle burgers van lidstaten met een vergelijkbare stand van zaken omtrent de verspreiding van het virus.

 

Vakantie in het buitenland

Wat betreft de aankomende zomervakantie wil de Commissie protocollen ontwikkelen voor hotels, campings en andere verblijfplaatsen waarmee de gezondheid van zowel gasten als werknemers beschermd wordt. Deze protocollen moeten mogelijk maken dat men van de zomer weer in het buitenland op vakantie kan. Daarbij zullen wel beperkingen gelden, zoals het instellen van een maximaal aantal personen dat tegelijk op bepaalde populaire locaties mag komen.

 

Vouchers

Mensen die al eerder een reis hebben geboekt die vervolgens door de uitbraak van het virus is geannuleerd, hebben volgens de Europese regels recht op het terugkrijgen van hun geld. De Commissie wil dat mensen de keuze krijgen tussen het teruggestort krijgen van hun betaling of het ontvangen van vouchers. Om bedrijven enigszins te ontlasten, wil de Commissie de tweede optie het meest aantrekkelijk maken door de vouchers minstens een jaar geldig, niet-persoonlijk en eventueel inwisselbaar voor geld te maken.

 

Steun aan bedrijven

De Commissie kondigt geen nieuwe steunpakketten voor bedrijven in de toeristische sector aan, maar wijst op de financiële steun die met name het mkb kan verkrijgen uit de InnovFIN en COSME fondsen.  

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.