Commissie wil cybersecurity versterken met agentschap en certificering

20-09-2017

 Internettechnologie maakt een steeds groter deel uit van onze samenleving. Aandacht besteden aan beveiliging van online digitale systemen, cybersecurity, is daarom cruciaal. Risico’s van moderne technologie zijn dat hackers deze op afstand stilleggen, overnemen of intellectueel eigendom van ondernemingen stelen. Bovendien kan het probleem zich vergroten wanneer grote en kleine bedrijven in digitale ketens met elkaar verbonden zijn.

 

Om de EU tegen cyberaanvallen te beschermen heeft de Europese Commissie aangekondigd het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) te willen versterken. Daarnaast wordt een kader voor EU-certificering voor producten en diensten op het gebied van ICT-beveiliging voorgesteld. Naleving zal in eerste instantie op vrijwillige basis zijn. Het doel is om Europa-wijd betere voorwaarden te kunnen scheppen voor de beveiliging van en het consumentenvertrouwen in digitale diensten en producten.

 

Tegenwoordig zijn cyberdreigingen van alle dag. Volgens de Europese Commissie kreeg 80% van het Europese bedrijfsleven in 2016 wel eens te maken met een cyberaanval. VNO-NCW en MKB-Nederland vindt het belangrijk dat harmoniserende regels de beveiliging verbeteren, maar dat tegelijkertijd het digitaal ondernemen daardoor zo min mogelijk wordt belemmerd.

 

Auteur: Jan Willem Visser

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.