Commissie presenteert Europees Dienstenpakket

29-01-2017

Op dinsdag 10 januari presenteerde de Europese Commissie het dienstenpakket. Hoewel het Europese BNP voor 70% uit diensten bestaat, blijft het grensoverschrijdend dienstenverkeer binnen de EU onderontwikkeld. Dit wil de Commissie aanpakken. Het pakket bevat ten eerste een voorstel voor een verbeterde notificatieprocedure voor het invoeren van nieuwe wetgeving voor de dienstensector door lidstaten, zodat disproportionele wetgeving voorkomen kan worden. Daarnaast bevat het pakket twee acties op het gebied van gereglementeerde beroepen binnen de EU.  Onderdeel van het pakket is ook een Europese 'Services e-Card'. Met deze vrijwillig aan te vragen kaart zouden dienstverleners makkelijk de grens over kunnen naar andere EU-lidstaten. Nu komt daar veel papierwerk en vertaling bij kijken. De kaart zou deze huidige administratieve lasten kunnen verkleinen.

 

VNO-NCW en MKB-Nederland verwelkomen de inzet van het dienstenpakket om onnodige barrières in de dienstensector aan te pakken.  

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.