Commissie benadrukt transitie naar schone energie en digitalisering in transport

14-06-2017

Zoals verwacht heeft de Europese Commissie op 31 mei het Mobility Package 'Europe on the Move' gepresenteerd. Doel van dit voorstel is om de Europese mobiliteits- en vervoersector competitief te houden tijdens de sociaal verantwoorde transitie naar schone energie en digitalisering. Een belangrijk probleem voor het goed werken van de Europese Interne Markt zijn de verschillende regels per land. Het nu gepresenteerde voorstel moet ook fragmentering en beperking van de interne markt door deze verschillende nationale initiatieven en wetgeving tegen gaan.

 

Het pakket bestaat uit een communicatie met een lange termijn planning voor schone, sociaal verantwoorde en competitieve mobiliteit in Europa. Er worden acht wetgevende voorstellen gepresenteerd met de focus op wegtransport. Hier in wordt o.a. opgenomen het verbeteren van het functioneren van de wegtransportmarkt, het verbeteren van de arbeids-en sociale omstandigheden van werknemers en het bevorderen van slimme tolheffing. 

 

In een eerste gesprek tussen het Europees Parlement en commissaris Violeta Bulc (transport) en Maroš Šefčovič (energie) is voorzichtig positief gereageerd op het voorstel. VNO-NCW en MKB-Nederland maken nu in samenwerking met de Europese koepelorganisaties een analyse van het voorstel.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.