Belangrijkste prioriteiten voor maritiem transport uiteengezet

19-04-2017

In de ‘Valletta Declaratie’ die werd aangenomen op 29 maart hebben transportministers hun steun uitgesproken voor de prioriteiten voor maritiem transport. De declaratie volgde na een tweedaagse conferentie waar alle stakeholders (industrie, Europese Commissie, Europees Parlement, de International Maritime Organisation (IMO) en de lidstaten) bijeen waren gekomen. Er is afgesproken dat de prioriteiten voor maritiem transport zullen zijn; concurrentievermogen, de-carbonisatie en digitalisering. Het doel van de declaratie is om de maritieme sector zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de interne markt en zoveel mogelijk gebruik te maken van de kansen die de maritieme sector biedt. Daarnaast moet het Europese maritieme cluster verder worden opgebouwd in het internationale speelveld tussen 2018 en 2020.

 

Deze doelen hebben VNO-NCW en MKB-Nederland ook besproken met een delegatie van de Infrastructuur en Milieu commissie van het Europees Parlement eerder dit jaar tijdens een bezoek aan Brussel met het oog op het Maritieme jaar 2017. Eurocommissaris Violeta Bulc stelt ieder jaar in het teken van een andere modaliteit; 2017 is het maritieme jaar en 2018 wordt het multimodale jaar. De kansen en uitdagingen van de maritieme- en binnenvaartsector zijn toen besproken met leden van het cabinet van Bulc, met Europarlementariër Wim van de Camp van de transport commissie in het Europees Parlement en medewerkers van DG MOVE.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.