Amerikaans besluit tot importheffingen leidt tot veel onrust

20-03-2018

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde twee weken geleden plannen aan om importtarieven in te stellen op staal en aluminium als gevolg van een onderzoek van twee jaar naar de effecten van importen van staal en aluminium. Trump concludeerde dat de importen leiden tot een dreiging voor de nationale veiligheid, wat hem de macht geeft om importtarieven in te stellen. Op staalimport zou een tarief van 25% moeten gaan gelden en 10% op import van aluminium. Het besluit werd op 8 maart ondertekend en de regels zullen 15 dagen later in werking treden.

 

De aankondiging zorgde wereldwijd voor veel ophef en al gauw werd er gerept over een mogelijke handelsoorlog als gevolg. Het duurde dan ook niet lang voordat handelspartners reageerden op de voorgenomen plannen. De Chinese staalindustrie keurde de maatregel ten zeerste af waarna de Chinese overheid stelde ‘relevante vergeldingsmaatregelen’ te nemen. Canada en Mexico waren in eerste instantie ook fel in de reacties op de maatregel. Afgelopen week bleek echter dat die twee landen uitgezonderd worden van de importheffingen.

 

De EU sprak van een drietrapsaanpak als reactie tegen de heffingen. Ten eerste zal dat waarschijnlijk inhouden dat tarieven van 25% als tegenmaatregel wordt ingesteld op Amerikaanse goederen ter waarde van ongeveer 2.8 miljard euro. Ten tweede stelt de Europese Commissie voornemens te hebben om de Amerikaanse importheffingen op korte termijn juridisch aan te vechten bij de WTO. Tot slot kijkt de EU als derde maatregel ook naar de mogelijkheid om vrijwaringsmaatregelen te nemen om staal producerende landen als Zuid-Korea, Japan, Brazilië en China af te schrikken om de Europese markt op te zoeken.

 

De VS stelde na deze reacties dat bevriende handelspartners een uitzonderingen van de heffingen kunnen krijgen. Voor de EU geldt dat het de importheffingen op Amerikaanse producten moet laten vallen om ook aanspraak te maken op een uitzondering van de heffingen, zo bleek uit een tweet van Trump. Eurocommissaris Malmström sprak afgelopen weekend met haar tegenhangers in de VS en Japan om het over de uitzondering te hebben, maar dat overleg bracht volgens haar geen onmiddellijke duidelijkheid. Deze week zullen de gesprekken tussen de EU en de VS worden voortgezet.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.