Export naar Indonesië richting de 1 miljard

16-11-2016

Persbericht,  16 november – 15.15 uur

 

Export naar Indonesië richting de 1 miljard

 

Aankomend weekend vertrekt de grootste handelsmissie van dit jaar naar Indonesië. In totaal 115 bedrijven en kennisinstellingen reizen af naar Jakarta samen met zakelijk missieleider Hans de Boer van VNO-NCW en een afvaardiging van het Kabinet onder leiding van de Minister-president. Het gaat om bedrijven uit onder meer de watersector, de tuinbouw, de klimaat/afvalsector en de life sciences sector. Dit zijn allemaal sectoren waarvoor in Indonesië veel belangstelling bestaat.

 

1 miljard

“Voor onze toekomstige groei is het belangrijk dat we de grote groeimarkten in Azië nog beter weten te vinden. Of het nou is voor export, import of samenwerking maakt niet uit. Dit soort missies met bewindslieden helpen daarbij. De groeivooruitzichten voor Indonesië zijn goed met percentages boven de 5%. Mede hierdoor verwachten we bijvoorbeeld dit jaar al voor meer dan 900 miljoen euro aan goederen te kunnen exporteren. De komende jaren moeten we boven de 1 miljard euro kunnen uitkomen.”, aldus Hans de Boer.

 

De wederzijdse handel

De goederenhandel tussen Nederland en Indonesië had in 2015 een omvang van ruim 3,2 miljard euro (incl. diensten 4,4 miljard). Aan goederenexport vanuit Nederland ging het om 730 miljoen euro (2014: 683 miljoen euro). Nederland exporteert onder meer voedingsmiddelen, chemische producten en machines naar Indonesië. Aan uitvoer van diensten naar Indonesië (bijvoorbeeld advieswerk van ingenieursbureaus) ging het om 905 miljoen euro (2014: 730 miljoen euro). Uit Indonesië importeerden we vorig jaar goederen ter waarde van 2,5 miljard euro. Nederland is voor Indonesië de grootste exportbestemming in Europa en een grote investeerder in het land. Nederlandse ondernemers hebben volgens de laatste cijfers belangen ter waarde van 2,2 miljard euro (directe buitenlandse investeringen) in Indonesië. Verder zijn de vooruitzichten goed. Zo groeit de Indonesische economie dit en volgend jaar met respectievelijk 5,1% en 5,3%.

 

Het programma

De keuze voor de concrete sectoren en de missie dit najaar vloeit voort uit een rondetafel-bijeenkomst met President Joko Widodo bij VNO-NCW eerder dit jaar. De handelsmissie wordt georganiseerd door de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en duurt van 21 november tot en met 24 november. Dinsdag 22 november staat het programma met een bezoek aan Semarang grotendeels in het teken van de watersector en ‘building with nature’. Met een grote handelsreceptie, seminars en diverse akkoorden en MoU’s die worden getekend, worden de bilaterale economische banden op woensdag 23 november verder verdiept. Alle deelnemers uit de verschillende sectoren hebben een op maat gemaakt programma. Hans de Boer bezoekt op donderdag 24 november samen met de Minister-president en enkele CEO’s ook nog Singapore, onder meer om Nederland te presenteren als belangrijke locatie voor nieuwe vestigingen en investeringen in Europa.  

 

Noot voor redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie: Edwin van Scherrenburg, scherrenburg@vnoncw-mkb.nl