De antwoorden blijven hetzelfde

12-04-2019

En weer was er deze week een Brexit Top van de EU. En weer blijft na afloop de onzekerheid bestaan. Mijn moeder zou zeggen: je krijgt er een punthoofd van.

 

Op de top werden drie dingen afgesproken. Ten eerste komt er een kort uitstel van de Brexitdatum tot maximaal 31 oktober ‘die het mogelijk moet maken het terugtrekkingsakkoord te ratificeren’. Als ratificatie sneller gebeurt, dan wordt de eerste dag van de eerstvolgende maand Brexitdag. Ten tweede moet het VK verkiezingen voor zijn afgevaardigden in het Europese Parlement houden als het VK op 22 mei nog niet uit de EU is. Dat was een logische eis van de EU, want anders is het Europees Parlement niet verdragsconform samengesteld, en kan het niet rechtsgeldig functioneren. De sanctie wordt er in de Raadsconclusies direct bij geserveerd: zonder verkiezingen is 1 juni Brexitdag. Inmiddels werkt het VK aan voorbereidingen van verkiezingen op 23 mei. Ten derde zal de EU Top van 20 juni de voortgang in het Brexitproces evalueren.

 

Belangrijk en positief voor het bedrijfsleven is natuurlijk dat er vandaag op 12 april geen chaotische No Deal Brexit plaatsvindt. Je moet er niet aan denken dat zoiets twee dagen van te voren besloten zou worden. Maar het negatieve gevolg van de uitslag van de Top is dat de onzekerheid blijft voortzeuren.

 

Want er blijft een cocktail van opties bestaan. Er is nog steeds kans op een chaotische No Deal Brexit, al zal die dan later plaatsvinden. Er is ook nog steeds een kleine kans dat de deal die premier May met de EU sloot alsnog geratificeerd wordt. Een deel van de Brexiteers zou bang kunnen zijn dat de verkiezingen een pseudo tweede referendum worden en dat van uitstel afstel zal komen. Die verkiezingen kunnen inderdaad heel goed een graadmeter worden voor hoe de Brexitvoorkeuren van de bevolking erbij staan. En die voorkeuren kunnen natuurlijk twee kanten uitgaan. Al naar gelang de uitslag zou dat het politieke proces in beweging kunnen brengen.

 

Het simpele feit blijft dat het VK gewoon geen keuze kan maken. Het volk is half-half verdeeld, de politieke partijen zijn dat ook, de loopgraven aan beide kanten zijn dieper dan ooit, 'compromis' is een vies woord, en de nadelen van alle opties behalve lid blijven zijn evident groot. Ik sprak deze week Britse collega’s die dan ook verwachten dat Brexit de EU nog jaren zal achtervolgen, welk besluit er ook gaat vallen.

 

De voortdurende onzekerheid is slecht voor het bedrijfsleven. Maar zij is ook slecht voor de EU. Het geduld van de regeringsleiders begint dan ook op te raken. Vandaar dat er maar kort uitstel is verleend. Want zoals veel leiders benadrukten: de EU staat voor heel grote vragen. De concurrentiedreiging uit China, het handelsconflict met de VS, ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, aanpak van klimaatverandering, een antwoord op de maatschappelijke kloof: dat zijn de issues waar de regeringsleiders hun tijd aan willen en moeten besteden. Europa moet verder.

 

In contacten met de pers over de Top kwam aan het eind steeds dezelfde vraag op: en wat betekent dit nu voor ondernemers? Helaas is het antwoord daarop nog steeds hetzelfde: ga naar de website hulpbijbrexit.nl, doe de Brexit impact scan en houdt ook rekening met een worst case scenario.