Werknemers willen gezondere lunch

18-10-2012

Twee op de drie werknemers wil meer gezonde variatie en lagere prijzen in het bedrijfsrestaurant. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd voor catering-brancheorganisatie Veneca en stichting Sport & Zaken. De resultaten werden op 10 oktober gepresenteerd tijdens het jaardiner van beide organisaties.

TNS NIPO hield een enquête onder 132 werknemers en sprak intensief met zes beslissers van bedrijfsvestigingen van honderd werknemers of meer. Het onderzoek biedt inzicht in de visie van werkgevers én werknemers op het gebied van vitaliteit op de werkvloer. Twee van de drie werknemers wil lagere prijzen, meer variatie en meer gezonde producten in het bedrijfsrestaurant. 70 procent van de medewerkers vindt dat hij zelf al gezonde voedingskeuzes maakt. Slechts 39 procent vindt dat zijn collega gezonde voedingskeuzes maakt. Ruim driekwart van de medewerkers vindt dat gezond lunchen de eigen mentale en fysieke prestaties op het werk verhoogt. Maar bij werkgevers staat méér aandacht voor gezond lunchen niet hoog op hun agenda. Ze vinden dat ze al een gezond aanbod hebben. En ze schrijven zichzelf ook een beperkte rol toe waar het gaat om gezond eetgedrag van hun personeel. De focus van HR ligt vooral op mentale fitheid van werknemers. Mentale fitheid wordt gekoppeld aan stressreductie, waarvoor sport een oplossing is en - in de ogen van de werkgever - niet gezonde voeding. Bij ruim een derde van de bedrijven worden dan ook activiteiten georganiseerd ter bevordering van bewegen.

Werkgevers moeten creatief omgaan met gezondheidsprogramma’s op de werkvloer, zei VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes. ‘Gezonde en vitale werknemers zijn belangrijk voor een bedrijf. Hoe beter mensen in hun vel zitten, des te gemakkelijker en beter zij zich kunnen inspannen op het werk. Werkgevers hebben dus alle belang bij een gezonde leefstijl van hun werknemers. Al was het maar omdat we allemaal langer moeten doorwerken. Gezonde voeding en beweging zijn essentieel om goed te presteren op het werk. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de wensen en behoeften van werknemers zelf.’

www.veneca.nl, www.sportenzaken.nl

Dit artikel komt uit de print Forum