Royal Dutch Shell begint als handeltje in exotische schelpen

15-01-2019

Eerst handelen ze nog in schelpen, rijst, suiker en thee. Maar de broers Samuel zien al snel dat er aan olie meer te verdienen valt. In de serie Overlevers: Royal Dutch Shell.

 

Als verslaggever moet je iets over hebben voor een goed verhaal. Met nette schoenen op een gladde, met olie besmeurde rand van een reservoir met pruttelende drab balanceren hoort daar ook bij. Broeken opgestroopt en het notitieboekje in de hand. Het is wel een beetje dringen voor de heren.

 

Tekst gaat verder na de foto

Geïnteresseerd luisteren de verslaggevers op de raffinaderij naar de uitleg. Notitieboekje in de hand.
Geïnteresseerd luisteren de verslaggevers op de raffinaderij naar de uitleg. Notitieboekje in de hand.
Foto: Ge van der Werff/ANP, 1946

Raffinaderij

In Pernis krijgen ze uitleg van een medewerker van de Bataafse Petroleum Maatschappij, een dochteronderneming van Shell. Zelfverzekerd geeft hij antwoord op vragen over het buizennet van de destillaties op de raffinaderij. Handen in de zij, hij weet waar hij het over heeft.

 

Kansen grijpen 

In 1830 richten de broers Marcus en Samuel Samuel in Londen het handelshuis Samuel & Co op. Hun specialisatie is de handel in exotische schelpen en dat doen ze niet onverdienstelijk. Maar als de kans zich voordoet om de zaak uit te breiden met het vervoer van olie grijpen ze die met beide handen aan.

Simpel en herkenbaar, dat is het logo van Shell. Maar wie weet dat het geel en rood verwijzen naar de kleuren van de Spaanse vlag? Het zit zo. In 1915 begint Shell met de bouw van pompstations in Californië. Omdat Californië sterke banden met Spanje heeft, wordt op deze manier geprobeerd de inwoners voor zich winnen. Vergezocht? Misschien, maar toch leuk om te weten.

Samen in de petrochemie 

De oliemarkt is in opkomst en groeit snel, er is vooral veel vraag naar lampolie. Vader Samuel stelt voor om het bedrijf de Shell Transport and Trading Company te noemen. Het beeldmerk wordt een schelp. In 1907 gaan ze de samenwerking aan met de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij. En vanaf dat moment gaat het pas echt snel met Shell.

 

Meer weten over Shell Pernis? Bekijk dan dit filmpje