Digitale diefstal loont (nog wel)

18-05-2012

Het is nog maar een voorzichtige schatting: internetcriminelen beroven Nederland jaarlijks ter waarde van 10 miljard euro. Bijna driekwart van die schade wordt aangericht bij het bedrijfsleven.

Misdaad loont, zo lijkt het. Jaarlijks wordt door internetcriminelen voor 7,4 miljard euro aan schade aangericht bij het bedrijfsleven. Dat heeft TNO berekend op basis van een rapport dat in opdracht van de Engelse overheid werd gemaakt. De Engelse cijfers zijn niet zomaar gedeeld, maar gecorrigeerd voor de belangrijke - 'drijvende'- factoren. Zo is het cijfer voor fiscale- en uitkeringsfraude gecorrigeerd voor de totale omvang van belastingfraude in beide landen en voor de omvang van uitkeringen per inwoner.

De schade zou best nog wel eens groter zijn, zegt TNO-onderzoeker Johan Ruiter. Omdat Nederland dichter bekabeld is dan Engeland, een geavanceerde infrastructuur heeft en een grotere hoeveelheid dataverkeer, is ons land kwetsbaarder. 'Als je andere rapporten erbij betrekt, zoals dat van Ernst & Young, kan de schadepost richting 20 tot 30 miljard gaan', schat de TNO-onderzoeker. In de Networked Readiness Index die het World Economic Forum opstelt, steeg Nederland van de elfde naar de zesde plaats van de hyperconnected economies. Zweden staat voor het derde jaar op de eerste plaats, gevolgd door Singapore en Finland.

Maar de aanpak van digitale criminelen is een moeilijke zaak. Natuurlijk moet de beveiliging op orde zijn, een aspect waar nog steeds te weinig aandacht voor is bij bedrijven, overheid en burgers. Het succes van cybercriminelen zit hem ook in het feit dat zij zich vaak in landen bevinden waar het justitieel apparaat niet geweldig ontwikkeld is zoals Oekraïne, Albanië, Rusland en China. De strijd tegen cybermisdaad heeft dit jaar door een toename van grensoverschrijdende internetfraude de hoogste prioriteit bij het internationale politienetwerk Interpol. Dat zei Khoo Boo Hui, president van Interpol, vorige week dinsdag op een conferentie van 49 Europese landen in Tel Aviv. Tachtig procent van de internetmisdaad is het werk van internationaal opererende georganiseerde bendes, zei Hui.

De Amerikaanse cyberexpert Melissa Hataway pleitte er daarom eind januari in Forum voor dat overheden wereldwijde afspraken maken met de grootste internetproviders. 'Wereldwijd zijn er maximaal 26 bedrijven die de internettoegang controleren. Daar kun je sneller afspraken mee maken dan met 158 landen.'
Top-5 risicosectoren

Volgens het Britse rapport The cost of cybercrime uit 2011 lopen deze sector de meeste kans slachtoffer te worden van cybercrime. De cijfers tonen de economische impact van cybercrime berekend op basis van de Britse situatie. Voor Nederland zal de situatie vergelijkbaar zijn. Aangezien de totaalschade in Groot-Brittannië drie keer groter is dan die in Nederland, zullen de getallen voor omrekening naar de Nederlandse situatie in elk geval door drie gedeeld moeten worden. TNO wil voor Nederland geen cijfers per sector geven omdat de Nederlandse en Engelse definities van een sector niet helemaal overeenkomen.
Bron: Detica
Dit artikel komt uit de print Forum