COEN-enquête: Herstel Nederland zet door

19-02-2015
  • Herstel gedragen door export, consument én investeringen
  • Ondernemersvertrouwen positiefst sinds 2011

Waar landen als Frankrijk (kwartaalgroei van 0,1 procent) en Italië (kwartaalgroei 0 procent) last van aanhoudende griep hebben, is Nederland flink aan de beterende hand. Dat bleek vorige week uit cijfers van het CBS: Nederland noteerde het vierde kwartaal een groei van 0,5 procent, net iets minder dan Duitsland met 0,7 procent. Goed nieuws is dat deze week ook de verwachtingen van ondernemers in de COEN-enquête in dezelfde richting wijzen. Deze Conjunctuurenquête Nederland is een gezamenlijk onderzoek van KvK, VNO-NCW, MKB-Nederland, CBS en EIB.

Het ondernemersvertrouwen is sinds het oplaaien van de eurocrisis in de zomer van 2011 niet zo positief geweest, zo blijkt uit de enquête. Vooral in de horeca, de communicatie-branche en de zakelijke dienstverlening is het sentiment aanmerkelijk positiever dan een jaar geleden. In de industrie is het ondernemersvertrouwen lager dan gemiddeld, maar sinds het tweede kwartaal van 2011 nog niet zo hoog geweest. De bouw noteert zelfs de eerste positieve score sinds 2008.

Een op de vijf bedrijven verwacht dat de productie in het eerste kwartaal van 2015 toeneemt. Dat is een even grote groep als vorig jaar. De groep ondernemers die een productiekrimp verwacht is kleiner dan de afgelopen drie jaar in het eerste kwartaal. Kijkend naar de omzetverwachting zijn ondernemers iets positiever dan vorig jaar in het eerste kwartaal. Het herstel wordt breder dan voorheen gedragen: niet alleen door de export maar ook door een groeiende consumptie. En niet onbelangrijk: ook de investeringen helpen mee. Er zijn meer bedrijven die verwachten in 2015 méér te investeren (18 procent) dan bedrijven die verwachten dat de investeringen zullen afnemen (16 procent). Tweederde denkt dat de investeringen gelijk zullen blijven. De investeringsverwachting is sinds 2011 per saldo niet meer positief geweest met uitzondering het laatste kwartaal van 2014 en het huidige kwartaal.

Volledig griepvrij kan de economie echter nog niet genoemd worden. Een voorzichtig herstel op de arbeidsmarkt blijft volgens de ondernemers vooralsnog uit. Een grotere groep bedrijven verwacht nog mensen te moeten ontslaan dan aan te nemen. De vacatures ontwikkelden zich echter positief. Dat is doorgaans de basis voor werkgelegenheidsgroei in het volgende kwartaal.

Dit artikel komt uit de print Forum