ECHO nr. 54: Lancering mkb-helpdesk voor het EU-Japan handelsverdrag

21-09-2018

Het EU-Japan Centrum voor Industriële Samenwerking in Brussel opende begin september 2018 een helpdesk waar bedrijven vragen kunnen stellen over het EU-Japan handelsverdrag (EU-Japan Economic Partnerschip Agreement). De helpdesk moet vooral het mkb ondersteunen. Zo kan het mkb gebruik maken van de voordelen in het handelsakkoord, zodra dat in de eerste helft van 2019 in werking treedt.

 

Het EU-Japan handelsverdrag

Het verdrag tussen de Europese Unie en Japan, een van de grootste economieën ter wereld, biedt volop groeikansen voor de Nederlandse handel. Met het verdrag worden handelsbarrières voor goederen en diensten afgeschaft, zoals belemmeringen bij de douane. Zo wordt handel tussen de EU en Japan gemakkelijker. Het verdrag is op 17 juli 2018 ondertekend door vertegenwoordigers van de EU en Japan. Het Europees Parlement en het Japanse Lager- en Hogerhuis werken aan de goedkeuring van het handelsverdrag.

 

Voordelen voor het mkb

Vanaf begin september dit jaar worden midden- en kleinbedrijven geholpen om van het handelsakkoord gebruik te maken. Maandelijks organiseert de helpdesk van het Centrum voor Industriële Samenwerking webinars en verder publiceert deze praktische handleidingen en informatiebladen. Mkb-bedrijven kunnen ook zelf vragen stellen die bijvoorbeeld in de webinar worden beantwoord.

 

Handige links:

 

Vragen

Voor eventuele vragen over het EU-Japan EPA kunt u bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken via e-mail contact opnemen met handelsbelemmeringen@minbuza.nl

Aanmelden ECHO-berichten

Geïnteresseerd in handelspolitieke informatie over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, antidumping en vrijhandelsakkoorden? Meld u hier aan voor deze service van Buitenlandse Zaken, VNO‑NCW en MKB‑Nederland i.s.m. ICC Nederland en de Kamers van Koophandel.